Tuin ideeën en inspiratie

door | 16 april 2024

Tuinideeën voor verschillende tuinstijlen

Het resultaat van onze aanpak heeft de afgelopen jaren geresulteerd in een grote variatie van verschillende tuinstijlen en tuinconcepten. Laat u inspireren!

Levende tuin inspiratie

De tuin is duurzaam. Sterker genoeg, naarmate de tijd verstrijkt zal de Levende Tuin in waarde toenemen. Hoe ouder de tuin, hoe groter het positieve effect op mens en ook milieu. Een levende duurzame tuin zit vol met inspiratie. Er valt van alles te beleven. Hoe meer variatie (lees: biodiversiteit) hoe meer de natuur wordt geholpen. Dit betekent niet dat een levendige tuin wilderig moet zijn. Ook een strakke, moderne tuin is mogelijk. Een tuin waarin geleefd kan worden door mens én dier is het uitgangspunt.

Moderne tuin inspiratie

Een moderne tuin is minimalistisch, ruim opgezet, tijdloos, overzichtelijke en strak. De tuin straalt rust en eenheid uit. De materialisatie is ingetogen en de kleuren grijs, zwart, wit, groen en eventueel een accentkleur komen vaak voor in de moderne tuin. Vaak worden er solitaire (meerstammige) bomen en beplantingen in grote vakken toegepast.

Prairietuin inspiratie

De Prairietuin is toekomstgericht, robuust, levendig, duurzaam en onderhoudsarm. De beplanting bestaat uit siergrassen en vaste planten die ongelooflijk rijk en mooi bloeien. Tussen de beplanting kan een solitaire boom of heester worden toegepast. De beplanting kan door de speciale bodem opbouw erg goed tegen droogte en extreme neerslag. De beplanting wordt 1 op 1 gemengd, hierbij komen de planten door de hele tuin terug in verschillende combinaties.

Bostuin inspiratie

De bostuin is een tuin wat grenst aan het bos of in het bos ligt. Bomen, heester, schaduwplanten slingerende paadjes van halfverharding spelen hierin de hoofdrol. Dit tuinconcept heeft vaak een geborgen, rustgevende en natuurlijke sfeer. Een bostuin kan bijdragen aan het ecosysteem van een bos wat de biodiversiteit kan vergroten.

Natuurlijke tuin inpiratie

Net als bij de levende tuin staat ook hier de natuur centraal, het is een heerlijke harmonieuze rustgevende oase voor mens en dier. De natuurlijke tuin is vormgegeven met een los organisch lijnenspel. Er is veel ruimte voor groen, vogels, egels, kleine diertjes, bijen etc. In de natuurlijke tuin worden natuurlijke en duurzame materialen toegepast zoals boomschors, betontegels, (olivijn)split en grind. De beplanting is weelderig met daartussen eetbare planten.

Eigentijdse tuin inspiratie

De eigentijdse tuin is een gezellige onderhoudsvriendelijke tuin met zowel strakke vormgeving als organische vormgeving waarin u optimaal kan ontspannen. De eigentijdse tuin dient als een lekkere leeftuin waar ontmoeten en ontspannen centraal staat. De beplanting is makkelijk en er is vaak ruimte voor een moes- en/of kruidentuin.

Landelijke tuin inspiratie

De landelijke tuin wordt vormgegeven met organische lijnen, vaak in combinatie met strakke lijnen. De tuin heeft een landelijk karakter door het gebruik van natuurlijke en robuuste materialen, zoals hout, gebakken klinkers, tegels en grof grind. In de landelijke tuin zijn er vaak meerdere zitjes, hagen, doorkijkjes, pergola’s en hekjes. Daarnaast hebben veel landelijke tuinen een groot gazon. De beplanting kan variëren van weelderig tot grote groepen beplanting. In de landelijke tuin worden ook vaak fruitbomen toegepast.

Kleine tuin voorbeelden

Heeft u een kleine stadstuin en bent u op zoek naar inspiratie voor tuinontwerp kleine tuin? Het inrichten van een kleine tuin kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kunt u een prachtige, functionele buitenruimte creëren. In onderstaande knop delen we essentiële tips voor het inrichten van kleine tuinen, inclusief inspirerende kleine tuin voorbeelden.

Tuin inspiratie achtertuin

Een achtertuin is niet zomaar een buitenruimte; het is een verlengstuk van uw huis, een plek voor ontspanning, gezelligheid, en natuur. Bij GesselGroen hebben we al ruim 20 jaar ervaring met het ontwerpen en aanleggen van achtertuinen. Laat u inspireren door projecten van GesselGroen!

Tuin inspiratie grote tuin

 Bent u de gelukkige eigenaar van een grote tuin, maar weet u niet goed hoe u deze moet inrichten? Elke grote tuin biedt een unieke kans om een persoonlijke oase te creëren. Of u nu droomt van uitgestrekte gazons, sierlijke bloembedden, een natuurlijke vijver of een gezellige buitenwoonkamer, wij bieden de inspiratie die u nodig heeft. Onze portfolio staat vol met diverse grote tuinprojecten die dienen als perfecte inspiratiebron voor uw eigen tuinontwerp.

Meer inspiratie voor uw tuin?
Download ons inspiratieboek!

Vul uw gegevens in. U kunt ons inspiratieboek boordevol inspirerende afbeeldingen en nuttige tips dan op de volgende pagina in PDF downloaden.

"*" geeft vereiste velden aan

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!