De voordelen van Dak- en Gevelbegroeiing voor een gezonde leefomgeving

Dak- en gevelbegroeiing dragen bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit en spelen een rol in het verminderen van CO2-emissies, terwijl ze ook ruimtes op natuurlijke wijze verkoelen. Het eindresultaat? Een aangenamere en gezondere werk- of woonomgeving.

Groene daktuinen en gevelbegroeiing: Meer dan alleen esthetiek

Groene daktuinen en gevelbegroeiing zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, ze hebben ook aantoonbare voordelen voor ons welzijn en het milieu. Ze fungeren als regenwateropvangsystemen, dragen bij aan energiebesparing en zuiveren de lucht van schadelijk fijnstof. Binnen het spectrum van dak- en gevelgroen bestaan talloze toepassingsmogelijkheden, afgestemd op uw specifieke situatie en behoeften. Als erkende Mobilane-dealer bieden wij de complete reeks unieke Mobilane-concepten. Ontdek de voordelen van groene dak- en gevelbegroeiing voor een duurzamere toekomst.

Dak- en gevelbegroeiing zorgen voor een prettigere en gezondere werk- of leefomgeving.

LivePanel, een duurzame plantenwand voor buiten

LivePanel is een innovatieve toepassing van verticaal groen op gevels voor bestaande gebouwen en nieuwbouw. Behalve goed voor het milieu door o.a. fijnstofbinding en isolatie, biedt een groene wand een fraai aanzicht. De plantenwand zorgt voor een ultieme groenbeleving van buitenwanden.

 • Flexibel systeem voor binnen en buiten
 • Creatieve vrijheid in ontwerp en plantenkeuze
 • Eenvoudige uitwisseling van plantcassettes
 • Gezond (binnen)klimaat door O²-productie en fijnstofbinding
 • Eenvoudige installatie, snelle montage van de groene wand
 • Temperatuur- en geluidsisolerend
 • Gering watergebruik, milieuvriendelijk
 • Weinig onderhoud
 • Recyclebaar

Wallplanter, voor een duurzame groene gevel

De Wallplanter bestaat uit speciaal ontwikkelde bakken met hagen die aan een gevel worden bevestigd. Het is een duurzaam systeem voor groene gevels, zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Behalve goed voor het milieu, door o.a. fijnstofbinding en isolatie, biedt een groene gevel een natuurlijk aanzicht.

 • Verfraaiing van gebouwen en waardeverhogend
 • Gering watergebruik
 • Bestrijding van graffiti
 • Isolerend
 • Brandveilig
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Lange levensduur
 • Voorzien van moderne automatiseringstechnieken

Daktuinen en Kant-en-Klare Groensystemen: Een Overzicht

Daktuinen bieden de mogelijkheid voor zowel intensief als extensief gebruik. Extensieve daktuinen kenmerken zich door een dun groensysteem en zijn vaak volledig begroeid met mos, sedum, grassen en/of kruiden. Zoals de naam al suggereert, vergen extensieve daktuinen weinig onderhoud.

Intensieve daktuinen, daarentegen, worden aangelegd met een robuuster systeem en omvatten naast beplanting ook verschillende andere elementen. Voorbeelden van intensieve daktuinen zijn recreatiedaken, dakterrassen, parkeerdaken en zonnedaken. De aanleg en het onderhoud van intensieve daktuinen vereisen een grotere investering. Ontdek de veelzijdige wereld van daktuinen en kant-en-klare groensystemen voor uw buitenruimte.

MobiRoof, Kant-en-klare duurzame sedumcasette voor een groen dak


MobiRoof is een kant-en-klaar groen dak systeem dat bestaat uit een plantcassette gevuld met substraat en 6-8 verschillende soorten Sedum. De cassettes worden op een eenvoudige wijze tegen elkaar geplaatst, waardoor direct een groen dak ontstaat. MobiRoof is een extensief groen dak systeem geschikt voor platte daken en daken met een hellingshoek tot 10 graden (20%) en blijft altijd herplaatsbaar.

 • Opvang en buffering van regenwater
 • Stimuleert biodiversiteit
 • Isolerende en geluidsdempende werking
 • Verlengt de levensduur van het dak
 • Esthetische waarde
 • Verhoogt de waarde van vastgoed
 • Verhoogt rendement van zonnepanelen
 • Komt in aanmerking voor subsidies en belastingvoordelen

Fiscale voordelen van Dak- en Gevelgroen: Groen investeren Loont!

Wat dak- en gevelgroen nog interessanter maakt, zijn de belastingvoordelen die verbonden zijn aan de toepassingen ervan. Investeringen in groene daken en gevelbegroeiing, die aantoonbaar bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit, komen sinds 1 januari 2015 in aanmerking voor investeringsaftrek. Bedrijven die investeren in technologieën en producten die voorkomen op de Milieulijst, kunnen tot wel 36% van hun investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Deze regeling maakt het voor zakelijke opdrachtgevers des te verleidelijker om te investeren in groen voor hun buitenruimte. Ontdek de voordelen van groen investeren in uw bedrijf.

Investeringen in dak- en gevelgroen kunnen tot maximaal 36% worden afgetrokken van de fiscale winst.

Naast de aantoonbare voordelen op het gebied van gezondheid, esthetiek en welzijn, biedt dak- en gevelgroen ook financiële voordelen voor particulieren. Verschillende gemeenten hebben regelingen met betrekking tot groene initiatieven. Zo bestaat er een regeling die bepaalt dat er fiscale aftrek mogelijk is wanneer een bepaalde hoeveelheid water wordt vastgehouden. Met de installatie van dak- en gevelgroen wordt deze waterbuffering bereikt, wat resulteert in aantrekkelijke financiële voordelen voor huiseigenaren. Ontdek hoe u met groene oplossingen uw portemonnee kunt sparen.

Ook voor particulieren kan dak- en gevelgroen, door regelingen bij gemeentes, financiële voordelen hebben.

Hoveniersbedrijf GesselGroen is dealer van Mobilane. Dit innovatieve bedrijf biedt diverse totaalconcepten op het gebied van dak- en gevelbegroening. De projectadviseurs van GesselGroen adviseren en informeren u graag over de aanleg en onderhoud van dak- en gevelgroen.

Wat kost een sedumdak per m2?

Het aanschaffen en de aanleg van een sedumdak kost gemiddeld tussen de 75 en 100 euro per vierkante meter.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor Sedum?

Zowel platte als schuine daken zijn geschikt voor sedum. Wanneer het dak schuiner als 35% is, dan zijn er wel extra maatregelen nodig om het Sedum op zijn plek te houden. De dakbedekking mag van EPDM, bitumen of pvc zijn. Doordat Sedum relatief licht is, zijn veel daken geschikt voor een Sedum dak. Twijfelt u over de draagkracht van het dak? Neem contact met ons op. 

Welke planten tegen gevel?

Tegen een gevel kunt u het beste klimplanten plaatsen. Er zijn vier soorten klimplanten. Van deze vier soorten kan alleen de wortelklimmer tegen een muur aangroeien zonder ondersteuning.

 1. Wortelklimmers met hechtwortels, deze groeien zonder ondersteuning maar kunnen oude muren beschadigen. Voorbeelden zijn Klimopsoorten (Hedera), klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) en wingerdsoorten (Parthenocissus)
 2. Rankende planten, waarbij scheuten aan de stengel, bladeren of bladdelen in ranken zijn veranderd. Voorbeelden zijn: Bosrank (Clematis), druif (Vitis), schijnaugurk (Akebia) en Sterjasmijn (Trachelospernum)
 3. Slingerplanten, die met hun stengels om palen heen groeien en zo naar boven klimmen, bijvoorbeeld. Blauweregen (Wisteria sinensis), kamperfoelie (Lonicera) en Passiebloem (Passiflora caerulea)
 4. Klimplanten met klimharen, doorns of stekels. Deze hebben net als rankende planten ondersteuning nodig. Soorten zijn winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) of klimrozen (Rosa)
Welke planten geschikt voor geveltuin?

Welke planten geschikt zijn voor een geveltuin is afhankelijk van de hoeveelheid zon, water en grondsoort. Gebruik in ieder geval geen bomen, heesters, woekeraars en giftige planten voor je geveltuin. Kies voor vaste planten en siergrassen die niet te ver overhangen en planten die lang leven. Voor in de schaduwtuin kunnen prachtige composities gemaakt worden met verschillende blad kleuren en texturen.

Heeft u vragen over de dak- en gevelbegroeiing?
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.
Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij zijn ook gespecialiseerd in:

De Levende Tuin

Prairietuin

Bostuin

Bostuin