De Levende Tuin

Wat is een Levende Tuin?

Een tuin die goed is voor mens, dier en milieu: dat is de Levende Tuin in een notendop. De Levende Tuin bestaat uit verschillende elementen die allemaal met elkaar verbonden zijn.

De tuin is duurzaam. Sterker genoeg, naarmate de tijd verstrijkt zal de Levende Tuin in waarde toenemen. Hoe ouder de tuin, hoe groter het positieve effect op mens en ook milieu. Een levende duurzame tuin zit vol met inspiratie. Er valt van alles te beleven. Hoe meer variatie (lees: biodiversiteit) hoe meer de natuur wordt geholpen. Dit betekent niet dat een levendige tuin wilderig moet zijn. Ook een strakke, moderne tuin is mogelijk. Een tuin waarin geleefd kan worden door mens én dier is het uitgangspunt.

bloemrijke levende tuin driebergen

Biodiversiteit

Meer dieren in uw tuin

Zonder dieren geen levende tuin. In ons land is steeds minder ruimte voor vogels, vlinders en insecten. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje groen in elke tuin is genoeg om ze te redden.

Energie

Bespaar op uw energierekening!

Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Groen is dus een perfect middel om de stijgende temperaturen een halt toe te roepen. Als u groen bovendien slim plant, kunt u er ook energie mee besparen.

Bodem

Zorg voor een levende bodem

De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen.

Water

Water in de tuin

Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Bovendien geeft het water een rustgevend gevoel en verdringt het hinderlijke achtergrondgeluiden. Veel planten en dieren zijn afhankelijk van schoon water en vinden hun woonplaats in de vijver.

Hoe maak je een levende tuin?

Een levende tuin maak je door de volgende principes in acht te nemen: een goede verhouding tussen groen en grijs, zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame en hergebruikte planten en materialen, te zorgen voor een gezonde bodem met voldoende bodemleven, oppervlakte water toe te passen wat geschikt is voor dierenleven, de tuin toegankelijk te maken voor dieren, voldoende schuil- en nest voorzieningen op te hangen, te zorgen voor voldoende wisseling in beplanting (vaste planten, heesters en bomen), gebruik te maken van inheemse en gebiedseigen beplanting, is er jaarrond eten uit de tuin te halen en wordt er slim omgegaan met hittestress, droogte en wateroverlast.

Hoe maak ik een duurzame tuin?

Een duurzame tuin maak je door het concept de levende tuin toe te passen. De levende tuin is een zeer duurzame tuin waarbij rekening wordt gehouden met alle aspecten van duurzaamheid, onder andere komen de volgende onderwerpen hierin voor: biodiversiteit, klimaatverandering, materiaalgebruik, veel groen, gezonde bodem, water en energie

Welke planten goed voor biodiversiteit?

Inheemse en streekgebonden beplanting zijn erg goed voor de biodiversiteit. Daarnaast is een goede afwisseling tussen hoogte (bomen, heesters en vaste planten) van belang, de beplanting is hierdoor interessanter voor verschillende insecten en kleine dieren.  

Welke planten in ecologische tuin?

Goede planten voor in een ecologische tuin zijn: inheemse en streekgebonden planten die ecologisch zijn geteeld.

Download de whitepaper “Alles over de levende tuin”

Vul uw gegevens in. U kunt de informatieve whitepaper met alle informatie over de Levende Tuin dan op de volgende pagina in PDF downloaden.

"*" geeft vereiste velden aan

Download alle info over de Levende Tuin
natuurlijke tuin idee

Heeft u vragen over de Levende Tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een kleine greep uit onze Levende Tuin projecten

Compacte stadstuin – Meteren

Compacte stadstuin – Meteren

Warme tuin met uitzicht op natuurgebied – Arnhem

Warme tuin met uitzicht op natuurgebied – Arnhem

Moderne stadstuin met hoogteverschil – Vught

Moderne stadstuin met hoogteverschil – Vught

Groene leeftuin met strak lijnenspel – Ederveen

Groene leeftuin met strak lijnenspel – Ederveen

Wij zijn ook gespecialiseerd in:

Bostuin

Bostuin

prairietuin voorbeeld

Prairietuin

Dak- en gevelbegroeiing

Dak- en gevelbegroeiing