Prairietuin aanleggen: Creëer een levendige buitenruimte met GesselGroen

Wat is een prairietuin?

Een prairietuin staat symbool voor natuurlijke robuustheid en levendigheid, een tuin die de essentie van de prairie omarmt met een uniek beplantingssysteem. Bij GesselGroen specialiseren we ons in het aanleggen van prairietuinen, waarbij planten in diverse combinaties door de hele tuin terugkomen, waardoor een natuurlijk en elk seizoen veranderend uitzicht ontstaat. Deze kleurrijke tuinen bieden niet alleen een hoge diversiteit maar vergen ook weinig onderhoud, waardoor ze ideaal zijn voor zowel particuliere als zakelijke buitenruimtes.

Voordelen van een prairietuin

  • Natuurlijke schoonheid: Elk seizoen biedt een nieuw uitzicht, vol kleur en diversiteit.
  • Onderhoudsvriendelijk: Geniet van een levendige tuin met minimaal onderhoud.
  • Biodiversiteit: Trekt bijen, vlinders, en andere insecten aan, bevorderend voor het lokale ecosysteem.
  • Duurzaam: Sluit perfect aan bij de hedendaagse duurzaamheidstrends en onderhoudsarme tuinwensen.
prairietuin
prairietuin beplanting

Onderhoud van uw prairietuin

De prairietuin, een voorbeeld van innovatie in tuinontwerp, vereist weinig onderhoud terwijl het een rijke biodiversiteit ondersteunt. GesselGroen’s prairietuinen zijn ontworpen om jaarrond een visueel aantrekkelijk beeld te bieden zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen of beregening, dankzij een efficiënte interne waterhuishouding. De beplanting in lava zorgt voor diepe worteling, wat onkruid nauwelijks een kans geeft.

Prairietuin aanleggen: van ontwerp tot realisatie met GesselGroen

GesselGroen maakt van uw droom een levende realiteit met onze professionele 2D en 3D ontwerpplannen, waarbij u uw toekomstige prairietuin vanuit elke hoek kunt beleven en zien hoe de combinatie van vaste planten en siergrassen door de seizoenen heen transformeert. Door onze samenwerking met kwekerij Lageschaar brengen we de beste kennis en materialen in huis voor de aanleg van uw prairietuin, waarbij we uw wensen vertalen naar een duurzaam en biodivers tuinontwerp dat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Met GesselGroen kiest u voor een klantgerichte benadering waarin uw behoeften en de natuur hand in hand gaan.

prairietuin inspiratie
prairietuin

Biodiversiteit

Meer dieren in uw tuin

Zonder dieren geen levende tuin. In ons land is steeds minder ruimte voor vogels, vlinders en insecten. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje groen in elke tuin is genoeg om ze te redden.

Energie

Bespaar op uw energierekening!

Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Groen is dus een perfect middel om de stijgende temperaturen een halt toe te roepen. Als u groen bovendien slim plant, kunt u er ook energie mee besparen.

Bodem

Zorg voor een levende bodem

De bodem is de basis van elke prairietuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen.

Welke vaste planten in een prairietuin?

Echte prairieplanten zijn winterharde vaste planten die van nature voorkomen in een landklimaat met warme zomers en strenge winters. De meeste bloeien weelderig, lang en tot diep in het najaar. Enkele soorten zijn:

Agastache, Amsonia, Artemisia, Echinacea, Eryngium, Achillea, Anthericum, Aquilegia, Aster, Baptisia, Cephalaria, Cirsium, Coreopsis, Echinops, Eupatorium, Gaura, Helenium, Gillenia, Helianthus, Hemerocallis , Knautia, Leucanthemella, Liatris, Limonium, Lychnis, Lysimachia, Lythrum, Monarda, Oenothera, Origanum, Penstemon, Peucedanum, Phlox, Physostegia, Pycnanthemum, Rudbeckia, salvia, Sanguisorba, Saponaria, Solidago, Stachys, Thalictrum, Tricyrtis, Trifolium, Verbena, Vernonia, Veronicastrum.

Wat kost een prairietuin?

Wat een prarietuin kost is geheel afhankelijk van de huidige situatie i.v.m. voorbereidende werkzaamheden en bereikbaarheid bedraagt de richtprijs 75 – 100 euro per m2

Hoe maak je een prairietuin?

Een prairie tuin maak je op een plek waar lang de zon schijnt. Hier graaf je de toplaag ca. 8 cm af, spit daarna de grond door om storende lagen te voorkomen. Loop de grond daarna weer aan. Boven op de aangelopen grond moet een laag van 8cm lavagesteente in de vorm van korrels van 3 – 8 mm aangebracht worden. In dit lavagesteente kunnen de prairie planten geplant worden.

Wat zijn prairie planten?

Prairie planten zijn vaste planten en siergrassen die van nature voorkomen in een landklimaat met warme zomers en strenge winters. De meeste bloeien weelderig, lang en tot diep in het najaar. De planten kunnen goed tegen de zon en droogte en zaaien zich sterk uit, waardoor de beplanting zichzelf instant houdt.

Waarom kiezen voor een prairietuin van GesselGroen?

Bij GesselGroen geloven we in het leveren van maatwerk dat écht aansluit op uw wensen en behoeften. Een prairietuin aanleggen met ons betekent kiezen voor duurzaamheid, biodiversiteit, en een persoonlijke aanpak. Ontdek hoe wij uw buitenruimte kunnen transformeren in een levendige prairietuin die het hele jaar door indruk maakt.

Bij GesselGroen staan we klaar om u te adviseren en te informeren over de mogelijkheden van een prairietuin. Neem contact met ons op en laat ons u helpen bij het creëren van een buitenruimte die niet alleen mooi en onderhoudsarm is, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit en het welzijn van mens en dier.

Prairietuin planten

Bekijk hier onze plantenmixen/combinaties:

Heeft u vragen over de prairietuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.
Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een kleine greep uit onze prairietuin projecten

Natuurlijke tuin met speelse lijnen bij nieuwbouwwoning – Zetten

Natuurlijke tuin met speelse lijnen bij nieuwbouwwoning – Zetten

Tuin bij een architectonische woning in het buitengebied – Schipluiden

Tuin bij een architectonische woning in het buitengebied – Schipluiden

Moderne stadstuin met hoogteverschil – Vught

Moderne stadstuin met hoogteverschil – Vught

Schuin lijnenspel bij eigentijdse tuin – De Meern

Schuin lijnenspel bij eigentijdse tuin – De Meern

Wij zijn ook gespecialiseerd in:

Bostuin

Bostuin

bloemrijke levende tuin driebergen

De Levende Tuin

Dak- en gevelbegroeiing

Dak- en gevelbegroeiing