Ontdek de prairietuin

Wat is een Prairietuin?

Een Prairietuin is robuust, levendig en natuurlijk. Deze tuin wordt aangelegd volgens een bijzonder beplantingssysteem. Hierbij komen de planten door de hele tuin terug in verschillende combinaties.

  • Een natuurlijk uitzicht, elk seizoen weer anders.
  • Kleurrijk met veel diversiteit.
  • Veel beleving tegen weinig onderhoud.
  • Trekt bijen, vlinders en insecten aan.
  • Geschikt voor particuliere én zakelijke tuinen.
prairietuin
prairietuin beplanting

Onderhoud Prairietuin

Een tuin met prairiebeplanting is één van de nieuwste ontwikkelingen op tuingebied. Het sluit aan op de duurzaamheid maar ook op de behoefte naar onderhoudsarme tuinen. Een prairietuin is aantrekkelijk voor mens en dier. Het heeft een hoge biodiversiteit, is jaarrond mooi en vergt weinig onderhoud. Een opsomming van de voordelen met betrekking tot beheer en onderhoud:

  • Onderhoudsarm
  • Geen bestrijdingsmiddelen nodig
  • Geen beregening nodig door de interne waterhuishouding

Bij een prairietuin draait het om de beplanting. Het verschil met een ‘normale’ border is dat de planten willekeurig in verschillende combinaties worden geplant in plaats van groepsverband. De combinaties van vaste planten en siergrassen geeft vijf tot zes keer per jaar een volledig ander beeld qua kleur en structuur. Hierdoor wordt de tuinbeleving enorm vergroot. De prairietuin laat nauwelijks onkruid door. Dit komt onder andere doordat de planten diep wortelen, maar ook omdat de planten zijn geplant in lava. Bij de keuze voor een prairietuin is gedegen kennis nodig voor wat betreft het ontwerp en de aanleg.

prairietuin inspiratie
prairietuin

Biodiversiteit

Meer dieren in uw tuin

Zonder dieren geen levende tuin. In ons land is steeds minder ruimte voor vogels, vlinders en insecten. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje groen in elke tuin is genoeg om ze te redden.

Energie

Bespaar op uw energierekening!

Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Groen is dus een perfect middel om de stijgende temperaturen een halt toe te roepen. Als u groen bovendien slim plant, kunt u er ook energie mee besparen.

Bodem

Zorg voor een levende bodem

De bodem is de basis van elke prairietuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen.

Welke vaste planten in een prairietuin?

Echte prairieplanten zijn winterharde vaste planten die van nature voorkomen in een landklimaat met warme zomers en strenge winters. De meeste bloeien weelderig, lang en tot diep in het najaar. Enkele soorten zijn:

Agastache, Amsonia, Artemisia, Echinacea, Eryngium, Achillea, Anthericum, Aquilegia, Aster, Baptisia, Cephalaria, Cirsium, Coreopsis, Echinops, Eupatorium, Gaura, Helenium, Gillenia, Helianthus, Hemerocallis , Knautia, Leucanthemella, Liatris, Limonium, Lychnis, Lysimachia, Lythrum, Monarda, Oenothera, Origanum, Penstemon, Peucedanum, Phlox, Physostegia, Pycnanthemum, Rudbeckia, salvia, Sanguisorba, Saponaria, Solidago, Stachys, Thalictrum, Tricyrtis, Trifolium, Verbena, Vernonia, Veronicastrum.

Wat kost een prairietuin?

Wat een prarietuin kost is geheel afhankelijk van de huidige situatie i.v.m. voorbereidende werkzaamheden en bereikbaarheid bedraagt de richtprijs 75 – 100 euro per m2

Hoe maak je een prairietuin?

Een prairie tuin maak je op een plek waar lang de zon schijnt. Hier graaf je de toplaag ca. 8 cm af, spit daarna de grond door om storende lagen te voorkomen. Loop de grond daarna weer aan. Boven op de aangelopen grond moet een laag van 8cm lavagesteente in de vorm van korrels van 3 – 8 mm aangebracht worden. In dit lavagesteente kunnen de prairie planten geplant worden.

Wat zijn prairie planten?

Prairie planten zijn vaste planten en siergrassen die van nature voorkomen in een landklimaat met warme zomers en strenge winters. De meeste bloeien weelderig, lang en tot diep in het najaar. De planten kunnen goed tegen de zon en droogte en zaaien zich sterk uit, waardoor de beplanting zichzelf instant houdt.

2D en 3D prairie tuin beplantingsplan

Om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van uw toekomstige tuin, maken we uw tuinontwerp in 2D én 3D. Het tuinplan kan zo vanuit elke gewenste richting worden bekeken. Specifieke ontwerpdetails, de sfeer van de beplanting, zon en schaduw en zelfs het lichtplan laat niets meer aan de verbeelding over.

Met een 3D tuinontwerp van GesselGroen wordt u vooraf positief verrast en voorkomen we nare verrassingen achteraf.

De Prairie Garden is onderhoudsarm en geeft jaarrond een prachtig beeld met veel diversiteit.

Door de samenwerking met kwekerij Lageschaar, onze leverancier voor prairietuinen, hebben we deze kennis ruimschoots in huis. De groenspecialisten van GesselGroen adviseren en informeren u graag over alle mogelijkheden. Zoals bij alle concepten van GesselGroen wordt ook bij de Prairietuin maatwerk geleverd op basis van uw échte wensen en behoeften.

Prairietuin planten

Bekijk hier onze plantenmixen/combinaties:

Heeft u vragen over de prairietuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.
Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een kleine greep uit onze prairietuin projecten

Exclusieve tuin met zwembad en poolhouse – Arnhem

Exclusieve tuin met zwembad en poolhouse – Arnhem

Schuin lijnenspel bij eigentijdse tuin – De Meern

Schuin lijnenspel bij eigentijdse tuin – De Meern

Moderne lounge tuin met jacuzzi – Hellevoetsluis

Moderne lounge tuin met jacuzzi – Hellevoetsluis

Luxe tuin met zwembad – Huissen

Luxe tuin met zwembad – Huissen

Wij zijn ook gespecialiseerd in:

Bostuin

Bostuin

bloemrijke levende tuin driebergen

De Levende Tuin

Dak- en gevelbegroeiing

Dak- en gevelbegroeiing

Pin It on Pinterest

Maak je eigen moodboard

Pin de afbeeldingen op deze pagina die jij mooi vindt op je moodboard en deel dit moodboard met ons!