Bostuin inspiratie en aanleg

Wat is een bostuin?

Een bostuin is een tuin in, of grenzend aan een bos. Of een tuin waarin u de sfeer van het bos wilt nabootsen. Bomen en planten spelen hierin de hoofdrol. Deze tuin lijkt op een bos of een park en geeft uw tuin een zeer natuurlijke uitstraling. Vanzelfsprekend wordt het karakter van de tuin bepaald door verschillende soorten bomen en struiken.

Wat staat er in een bostuin?

Denkt u aan bos, dan denkt u waarschijnlijk aan wandelen in het groen, in de koelte van het bladerdak. Als uw tuin grenst aan een bos, of als er enkele grote bomen groeien, dan kunt u daar gebruik van maken door op deze sfeer voort te borduren. De tuin voelt daarmee heel logisch aan. U gebruikt immers de elementen uit de omgeving. Een bostuin betekent niet dat u altijd in de schaduw zit. Bedenk uw eigen regels voor uw tuin. Een natuurlijke bostuin met bloemen of alleen groen, alles is mogelijk!

U heeft de keuze uit een ruime hoeveelheid verschillende bomen, struiken en vaste planten. Deze veelzijdigheid en gelaagdheid zorgt voor een mooie uitstraling van uw tuin. Kies voor beplanting die in verschillende seizoenen bloeit, dan heeft u altijd kleur in uw tuin. Uw tuin zal rust en kalmte uitstralen waarbij de knusheid en geslotenheid voor een veilig gevoel zorgen.

bostuin
bostuin

Waarom kiezen voor een bostuin?

Een tuin in het bos is eigenlijk een hele natuurlijke tuin, toch heeft het ook andere zaken te bieden. Besteedt u graag veel tijd in het bos? Dan kan een bostuin ideaal zijn voor u. Bekijk hieronder de reden waarom u zou kunnen kiezen voor deze tuinstijl:

  • U bent graag in de natuur/bos: In het bos kunt u heerlijk in alle rust van de natuur genieten, begrijpelijk dat dit een favoriete plek kan zijn. Wanneer u hiervoor kiest, heeft u deze plek altijd dicht bij huis. Ook komen op de bomen en struiken in een bostuin veel dieren af, hierdoor heeft u ook meteen meer seizoensbeleving.
  • U woont in of naast een bos: Als uw woning in of naast een bos staat kunt u door te kiezen voor deze tuinstijl optimaal gebruik maken van de omgeving. U heeft hierbij het voordeel dat u kunt profiteren van de bomen en bebossing om uw tuin heen. Op deze manier kunt u uw tuin in het bos laten overlopen, hierdoor creëert u een nog ruimtelijker effect.
  • Beschutting: Het is heel geschikt om op een natuurlijke wijze beschutting in uw tuin te creëren. Zo kan uw bostuin voor schaduw zorgen waardoor u een koel plekje heeft in de zomer, maar ook veel beschutting geeft tegen wind. Vanzelfsprekend kunt u ook een open plek in uw tuin maken waar u kunt genieten van de zon.
bostuin

Biodiversiteit

Meer dieren in uw tuin

Zonder dieren geen levende tuin. In ons land is steeds minder ruimte voor vogels, vlinders en insecten. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje groen in elke tuin is genoeg om ze te redden.

Energie

Bespaar op uw energierekening!

Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Groen is dus een perfect middel om de stijgende temperaturen een halt toe te roepen. Als u groen bovendien slim plant, kunt u er ook energie mee besparen.

Bodem

Zorg voor een levende bodem

De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen.

Water

Water in de tuin

Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Bovendien geeft het water een rustgevend gevoel en verdringt het hinderlijke achtergrondgeluiden. Veel planten en dieren zijn afhankelijk van schoon water en vinden hun woonplaats in de vijver.

Wat is een bostuin ontwerp?

Een bostuin ontwerp is een ontwerp voor het creëren van een tuin in het bos of die de sfeer en kenmerken van een bos nabootst. Het doel is om een natuurlijke, bosachtige omgeving te creëren met behulp van specifieke planten, bomen en elementen. Een bostuin ontwerp is flexibel en kan worden aangepast aan de specifieke wensen en behoefte van u!

Kleine bostuin aanleggen

Kun je van een kleine tuin ook een bostuin maken? Het antwoord is: Ja! Onze ontwerpers kunnen ook voor uw kleine tuin een mooi ontwerp maken. Het aanleggen van een kleine bostuin kan een mooie en sfeervolle toevoeging zijn aan je buitenruimte. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een kleine bostuin aan te leggen:

– Plan en ontwerp
Bodemvoorbereiding
– Plantenselectie
– Planten en aanleggen
– Pad- en zitplaatsen
– Onderhoud

Uiteraard helpt GesselGroen u graag om uw project te realiseren!

Wat is een bostuin?

In een bostuin staan veel grote bomen en heesters, deze bomen en heesters doen vermoeden dat je in een bos staat. Bostuinen worden vaak aangelegd in of dicht bij een bos of op plekken waar veel bomen in de buurt staan.

Welke planten zijn geschikt voor een bostuin?

Er zijn veel planten geschikt voor een bostuin. Een aantal voorbeelden zijn: Acanthus, Anemone, Allium, Arum, Asarum, Begonia, Brunnera, Campanula, Digitalis, Epimedium, Fritillaria, Galium, Geranium, Helleborus, Heuchera, Lamium, Ligularia, Liriope, Mukdenia, Omphalode,  Pachysandra,  Polygonatum, Pulmonaria, Primula, Tiarella, Trillium, Tricyrtus, Vinca en verschillende varen soorten

Welke struiken in bostuin?

Struiken voor in een bostuin oftewel heesters zijn:

Aralia, Amelanchier, Azalia, Acer palmatum, Corylus, Cydonia, Cornus, Euonymus, Hydrangea, Ilex, Liguster, Malus, Magnolia, Mespilus, Prunus, Pyrus, Ribus, Rosa, Rododendrons, Sambucus,  

Hoe onderhoud je een bostuin?

In een bostuin mag de natuur wat meer zijn gang gaan, het hoeft allemaal niet heel strak onderhouden te worden. In de borders verwijder je grote onkruiden met de hand en laat je bladafval in het najaar liggen, dit wordt door het bodemleven omgezet in voeding. Bomen en struiken hoeven niet in een vorm gesnoeid te worden, verwijder alleen schurende of dode takken.

Projecten bostuin

Bekijk hier ontwerpen van bostuin projecten!

Heeft u vragen over de bostuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een kleine greep uit onze bostuin projecten

Eigentijdse tuin met vakantiesfeertje – Arnhem

Eigentijdse tuin met vakantiesfeertje – Arnhem

Knusse romantische stadstuin – Schiedam

Knusse romantische stadstuin – Schiedam

Landschappelijke tuin bij moderne woning – Gendt

Landschappelijke tuin bij moderne woning – Gendt

Kindvriendelijke bostuin – Zeist

Kindvriendelijke bostuin – Zeist

Wij zijn ook gespecialiseerd in:

De Levende Tuin

Prairietuin

Dak- en gevelbegroeiing

Dak- en gevelbegroeiing