Wat is natuurinclusief? Bewust ontwikkelen voor duurzame buitenruimtes

door | 29 november 2023

In onze hedendaagse samenleving wordt het steeds duidelijker dat de manier waarop we bouwen en ontwikkelen impact heeft op de natuur om ons heen. De noodzaak van natuurinclusief ontwikkelen is niet alleen een trend, het is een essentieel onderdeel geworden van een duurzame toekomst. Natuurinclusief ontwikkelen is een benadering die streeft naar het harmonieus integreren van natuurlijke elementen in onze tuinen, bedrijfsterreinen, en buitenruimtes van (semi-) overheidsinstellingen. Maar wat betekent ‘natuurinclusief’ precies?

Wat is natuurinclusief?

Natuurinclusief betekent letterlijk ‘de natuur inbegrepen’. Natuurinclusief richt zich op het versterken van de natuur overal en voor iedereen, ook buiten de natuurgebieden. Natuur begint al bij de voordeur. Er is steeds meer bewustwording dat we niet zonder natuur en biodiversiteit kunnen. Alles wat wij doen heeft effect op de biodiversiteit.

Gesselgroen ontwerpt en ontwikkeld natuurinclusief.

Natuurinclusief ontwikkelen of ontwerpen gaat over het creëren van ruimtes die zowel de menselijke behoeften als de natuurlijke omgeving respecteren en ondersteunen. Dit houdt in dat we bij het ontwerpen en inrichten van buitenruimtes rekening houden met de flora en fauna, en streven naar het versterken van de biodiversiteit en de ecologie. De focus ligt hierbij niet alleen op directe natuurlijke omgeving maar ook op de indirecte omgeving.
Natuurinclusief ontwikkelen of ontwerpen gaat verder dan het simpelweg plaatsen van planten en bomen. Het is een filosofie die streeft naar een harmonieuze integratie van de natuur in onze leef- en werkomgeving. Bij GesselGroen geloven we dat elk ontwerp moet beginnen met respect voor de bestaande natuurlijke elementen, en waar mogelijk, deze te versterken.

De waarde van natuur: meer dan esthetiek

Natuur is niet alleen een kwestie van schoonheid; het biedt ons ook essentiële diensten zoals luchtzuivering, waterbeheer en temperatuurregulatie. Door natuurinclusieve principes toe te passen in onze ontwerpen, dragen we bij aan een gezonde, leefbare omgeving voor onszelf en toekomstige generaties.

Wat is natuurinclusief
Natuurinclusief

Leefomgeving: het fundament van ons welzijn

Onze leefomgeving beïnvloedt ons dagelijks leven diepgaand. Natuurinclusieve ontwikkelen of ontwerpen verrijkt deze omgeving door de creatie van groene, levendige ruimtes die niet alleen de biodiversiteit bevorderen, maar ook de menselijke interactie met de natuur.

Biodiversiteit: de sleutel tot veerkracht

Biodiversiteit is de ruggengraat van elk ecosysteem. Bij GesselGroen streven we naar tuinen en terreinen die een diversiteit aan flora en fauna ondersteunen, wat leidt tot robuustere en veerkrachtigere ecosystemen.

Duurzaamheid: een langetermijnvisie

Duurzaamheid is de kern van alles wat we doen bij GesselGroen. Onze ontwerp-, aanleg- en onderhoudsdiensten zijn erop gericht om niet alleen vandaag maar ook morgen een positieve impact te hebben op het milieu.

Geen trend maar een prioriteit

Natuurinclusief ontwikkelen of ontwerpen is niet alleen een trend; het is een essentiële stap richting een duurzamere en gezondere toekomst. Door natuurlijke elementen te integreren in onze buitenruimtes, creëren we een omgeving waar mens en natuur in harmonie samenleven. Laten we de stap zetten naar een groenere, natuurinclusieve wereld.

natuurinclusief ontwikkelen
Natuurinclusieve tuin

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!