De voordelen van natuurinclusief ontwikkelen

door | 14 december 2023

In een tijd waarin duurzaamheid en ecologie steeds belangrijker worden, is het cruciaal om te begrijpen hoe natuurinclusief ontwerpen kan bijdragen aan een betere toekomst en hoe je hiervan kan profiteren.

1. In lijn met de omgevingswet

De recente wijzigingen in de Omgevingswet benadrukken het belang van natuurinclusief ontwikkelen. Deze benadering, die natuur integreert in stedelijke en landelijke projecten, is niet alleen een reactie op wettelijke vereisten, maar ook een kans om innovatieve en duurzame ontwerpen te realiseren. Door natuurinclusief te ontwerpen, voldoen we niet alleen aan de huidige regelgeving, maar zijn we ook voorbereid op toekomstige veranderingen.

2. Financiële stimulansen via subsidies

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar die natuurinclusief ontwikkelen stimuleren. Deze financiële ondersteuning maakt het voor zowel particulieren als bedrijven haalbaar om ecologische aspecten in hun projecten te integreren, wat leidt tot langetermijnbesparingen en verhoogde vastgoedwaarde.

3. Creëren van gezonde leefomgevingen

Een van de grootste voordelen van natuurinclusief ontwikkelen is de positieve impact op de gezondheid. Groene ruimtes verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen stress en bevorderen algemeen welzijn. Dit is essentieel voor het creëren van gezonde woon- en werkomgevingen.

voordelen natuurinclusief ontwikkelen
natuurinclusief tuinontwerp

4. Anticiperen op klimaatverandering

Natuurinclusief ontwikkelen biedt een antwoord op de uitdagingen van klimaatverandering. Door tuinen en landschappen aan te leggen die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, creëren we duurzame omgevingen die zowel nu als in de toekomst van waarde zijn.

 5. Toekomstige regelgeving tegemoetkomen

Door te kiezen voor natuurinclusief ontwikkelen, anticiperen we op strengere milieuregelgevingen. Dit voorkomt toekomstige aanpassingskosten en positioneert ons als een vooruitstrevende en milieubewuste organisatie.

natuurinclusieve tuin
Tuin natuurinclusief ontwikkelen

Natuurinclusief ontwikkelen is niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze, maar ook een slimme investering in de toekomst. Bij GesselGroen zijn we trots op onze rol in het bevorderen van deze benadering, waarbij we onze expertise inzetten om bij te dragen aan een groenere, gezondere en duurzamere wereld.

Ontwikkelde projecten

We hebben in samenwerking met NL Greenlabel inspirerende voorbeeld tuinen voor Heijmans mogen ontwerpen. Hier meer over lezen ga naar de blog: Project natuurinclusief ontwikkelen

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!