Waarom een 3D tuinontwerp? Ontdek de 5 voordelen!

door | 15 september 2023

Een 3D tuinontwerp is een hele goede manier om uw wensen visueel te maken. Het geeft u gelijk een goed beeld van hoe uw tuin eruit komt te zien. Een nieuwe tuin of een aanpassing in uw bestaande tuin kan een hele investering zijn. Daarom vinden wij het belangrijk dat u precies weet waar u aan toe bent, voor u deze investering doet.

Lees hieronder wat de voordelen zijn van een 3D tuinontwerp:

1. Goed te begrijpen

Het creatieve proces van een tuinontwerp begint altijd met een 2d schets. Deze schets wordt uitgewerkt tot een ontwerpplattegrond. Doordat deze tekening ‘’plat’’ is, zie je minder goed de massa’s, verhouding en zichtlijnen. Een platte tekening leeft niet en is daardoor moeilijker te begrijpen.

Een 3d ontwerp geeft daarentegen precies weer wat de ontwerper voor ogen heeft. Of een haag nu 60 cm is of 160 cm hoog is heeft veel impact op de beleving van de tuin. Alle gemaakt keuzes tijden het ontwerpproces hebben een reden. Dit wordt met een 3d tuinontwerp heel goed inzichtelijk gemaakt.

3d tuinontwerp
tuinontwerp

2. Inzicht in materialen en kleuren

In een tuin worden verschillende materialen met elkaar gecombineerd. Dit kunnen verschillende verhardingsmaterialen zijn zoals: keramische tegels, betontegels, grind/split, vlonders, gebakken klinkers of kinderkopjes. Daarnaast kunnen er ook plantenbakken, pergola’s, schuttingen, tuinmuren etc. zijn toegepast. De 3d visualisaties laten heel mooi zien hoe de gecombineerde materialen er samen uitzien. En niet geheel onbelangrijk hoe sluiten de materialen aan op de woning en ander bestaande elementen.

tuinmaterialen
vijver in de tuin

3. Details worden inzichtelijk

De 3d ontwerpen van Gesselgroen zijn zeer gedetailleerd en komen dicht in de buurt van de werkelijkheid. De 3d visualisaties laten heel goed zien hoe iets eruit komt te zien, denk aan hoogtes, afmetingen, materialen, verbindingen en legrichtingen. Bijvoorbeeld een tuintrap kan op heel veel verschillende manieren gemaakt worden. Hierbij is ook de aan- en optrede van de tuintrap erg belangrijk. En moeten de treden strak zijn of mogen ze oversteken. Dit wordt allemaal inzichtelijk in het 3d ontwerp.

trap in tuinontwerp
trap in tuin

4. Bespaar tijd en geld

Door de tuin in 3d te laten ontwerpen kunnen er veel onzekerheden worden weggenomen. Zoals in de vorige punten aangeven kunnen verhoudingen, massa’s, materialen en details inzichtelijk gemaakt worden. Dit voorkomt later teleurstellingen en aanpassingen tijdens de aanleg- of gebruiksfase.

tuinontwerp
overzichtelijk tuinontwerp

5. Hoe ziet de tuin er ‘s avonds uit

Ook de verlichting is steeds belangrijker in de tuin, lees hier meer over in de volgende blog: Lichtplan. Met de 3d visualisaties krijg je een heel goed beeld van hoe de tuin er ‘s avonds uitziet.

verlichting in tuin
lichtplan in tuin

3D tuinontwerp is een geweldige manier om je droomtuin tot leven te zien komen voordat je ook maar één plant hebt geplant. Je kunt het gebruiken om te kijken hoe alles eruit zal zien, de ruimte optimaal te benutten, de juiste materialen te kiezen en problemen te voorkomen. Met 3D tuinontwerp wordt het makkelijker dan ooit om je perfecte tuin te creëren!

Kosten van 3D Tuinontwerp

Een creatief tuinontwerp van GesselGroen inclusief 3D visualisaties, beplantingsplan en lichtplan begint al bij 750 euro incl. BTW.

3D tuinontwerp vs. traditioneel ontwerp

3D tuinontwerp onderscheidt zich als een innovatieve benadering van tuinplanning en biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditioneel ontwerp. Met behulp van geavanceerde software kunnen ontwerpers gedetailleerde en realistische 3D-modellen van uw toekomstige tuin creëren. Dit geeft klanten de mogelijkheid om hun buitenruimte vanuit verschillende hoeken en perspectieven te ervaren voordat er daadwerkelijk werk begint, wat traditionele ontwerptekeningen niet kunnen bieden. Bovendien helpt 3D tuinontwerp bij het vermijden van kostbare fouten door onjuiste afmetingen of plaatsing van elementen vroegtijdig te identificeren en corrigeren. Het interactieve karakter van 3D ontwerp stimuleert samenwerking tussen klanten en ontwerpers, resulterend in een op maat gemaakte en tevredenstellende ontwerpproces. Bovendien draagt 3D tuinontwerp bij aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, omdat ontwerpers efficiëntere en ecologisch verantwoorde keuzes kunnen maken. Kortom, terwijl traditioneel ontwerp nog steeds zijn waarde heeft, biedt 3D tuinontwerp een modernere, realistischere, efficiëntere en milieuvriendelijkere aanpak om buitenruimtes te transformeren en aan te passen aan individuele behoeften.

Of neem hieronder vrijblijvend contact met ons op:

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!