Voorbereid op de vogel

Roodborstje tikt tegen ’t raam, tik, tik, tik. Laat mij erin, laat mij erin. ’t Is hier te guur en te koud naar mijn zin. Laat mij erin, ja erin. ’t Meisje deed open en strooid’ op haar schoot. Kruimeltjes suiker en kruimeltjes brood. Dat was het roodborstje wel naar de zin. Vloog toen het bos maar weer in. Waarschijnlijk bent u groot geworden met dit kinderliedje. Maar misschien had het roodborstje beter vervangen kunnen worden door de huismus.

 

Afgelopen maand is namelijk de jaarlijkse tuinvogeltelling geweest. 1,2,3… 166.000… Net als afgelopen jaren kwam onze huismus als winnaar naar voren. De conclusie van de tuinvogeltelling: de afgelopen jaren is veel hetzelfde gebleven. Het enige dat opvalt is de merel, die haar derde plaats heeft moeten afstaan aan de pimpelmees, waarbij een virus waarschijnlijk de schuldige is.

 

Wat de tuinvogeltelling u oplevert

Dan vraagt u zich misschien af: wat is het nut van zo’n jaarlijkse tuinvogeltelling? De tuinvogeltelling leert ons allereerst dat tuinen voor vogels enorm belangrijk zijn om de winter te overleven. Omdat de mens steeds meer ruimte inneemt, wordt het leefgebied van veel vogels, maar ook veel andere diersoorten, steeds kleiner. Daar kunnen en moeten we iets voor teruggeven: een vogelvriendelijke, oftewel een diervriendelijke tuin.

 

De telling geeft daarnaast een goed beeld van de huidige situatie van Nederland. Met behulp van deze gegevens, kan de vogelbescherming zich inzetten voor de bescherming van vogels in Nederland. En met succes: zo is de ooievaar, de ijsvogel, de lepelaar en de kerkuil teruggekeerd mede dankzij de tuinvogeltelling.

 

Daarnaast is de tuinvogeltelling het beeld van een groene leefomgeving. Een groene leefomgeving heeft een gunstig effect op ons stressniveau. Ons lichaam ontspant in de natuur. Denken aan de natuur kan heel klein beginnen, door bijvoorbeeld een vetbolletje in uw tuin of op uw balkon te hangen waar een huismusje, een pimpelmeesje of een roodborstje van kan genieten. Maar daarnaast kunt u nog meer doen om uw tuin zo aangenaam mogelijk te maken voor de vogel:

 

Wees bewust bezig met uw beplanting

Begin met gevarieerde beplanting. Denk hierbij aan hoge en lage beplanting door middel van bomen en struiken, waarbij (oude) bomen vooral erg belangrijk zijn. Maar denk ook aan de verschillen tussen bladhoudende en bladverliezende planten of planten met en zonder bloemen. Klimplanten en hagen zijn belangrijke onderdelen van een vogelvriendelijke tuin: een klimplant of een haag geeft voedsel, biedt veiligheid en een mogelijke plek om te nestelen.

En groene, winterharde struiken in uw tuin geven niet alleen u plezier. U doet vogels en andere dieren er ook veel plezier mee. Ten slotte draagt een grasveld ook bij. Merels bijvoorbeeld kunnen dan in de grond pikken op zoek naar regenwormen.

Wees voorbereid op bezoek

Wanneer u bezoek verwacht, zorgt u voor voldoende lekkers in huis. Wanneer u vogels verwacht, zorgt u ook dat er altijd voldoende voedsel aanwezig is. Denk hierbij aan zaden, nootjes, besjes en insecten. Een vijver trekt voldoende insecten aan en geeft vogels tegelijkertijd de mogelijkheid om een heerlijk bad te nemen. Een eenvoudigere oplossing die net zoveel voordeel biedt is het plaatsen van een vogeldrinkbakje. Let dan wel op dat u het water regelmatig ververst voor de juiste hygiëne en dat het vogeldrinkbakje op een zichtbare plek staat. Ten slotte moet u voorkomen dat wanneer het vriest, vogels niet kunnen badderen.

Zorg voor een vrije (slaap)kamer

Zorg voor voldoende nestplaatsen en schuilplaatsen, zodat een vogel zich veilig waant in uw tuin en tegelijkertijd ruimte heeft om te broeden. Hang bijvoorbeeld een nestkastje op. Of maak er zelf een! Let op: zorg dat katten niet bij het nestkastje kunnen. Hang het nestkastje daarnaast op een rustige plek die uit de wind en uit de zon ligt. Een nestkastje is eenmalige klus: na het ophangen kunt u het nestkastje het hele jaar laten hangen. Vogels zelf zorgen in de herfst wel voor de inrichting van hun slaapkamer.

En ruim uw tuin niet volledig op. Dan zijn niet alleen de vogels u dankbaar, maar ook insecten en andere dieren. Snoei daarnaast zo weinig mogelijke planten in de herfst, zodat de vruchten en zaden als (natuurlijke) voedselbron kunnen dienen. Wanneer u toch wilt snoeien, zorg dan dat u het snoeiafval niet meteen weggooit, maar opstapelt in een hoekje van uw tuin. Een ideale schuilkamer.

Kortom,

Met de inrichting van uw tuin bepaalt u de sfeer van uw tuin. Daarom is het belangrijk om goed na te denken welke bomen, struiken en planten u plant in uw tuin.

Ecologische en duurzame tuin

Een vogelvriendelijke tuin staat synoniem voor een ecologische en duurzame tuin. Want een vogelvriendelijke tuin is groen! Het uitgangspunt van GesselGroen is om uw tuin op een ecologische en duurzame wijze aan te laten sluiten bij uw wensen en behoeften. Wilt u meer advies over de juiste beplanting van een vogelvriendelijke (lees: ecologische en duurzame) tuin? Stel dan al uw vragen aan GesselGroen!

Veel kijkplezier

Ten slotte een leuk feitje: potentiële kopers schijnen onbewust blij te worden bij het horen van vogelgeluiden. Dus wilt u uw woning verkopen? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen meer bereid zijn te betalen voor uw woning als er vogels in uw tuin zitten. Dus hoe meer vogels, hoe hoger de opbrengst. Maar vergeet niet: als potentiële kopers blij worden van een vogelvriendelijke tuin, wordt u er ook gelukkig van!

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!