Eigen voedselproductie en gezondheid in uw tuin

door | 7 april 2023

Uitzicht op groen ontspant en het kost ons minder energie om in een groene omgeving te zijn dan in een stenen omgeving. Studies hebben zelfs uitgewezen dat ziekenhuispatiënten die vanuit hun raam uitkijken op een mooie begroeiing sneller herstellen, minder medicijnen nodig hebben en eerder naar huis kunnen.
De Levende Tuin kan ons helpen in onze eigen leefomgeving door het prikkelen van onze 5 zintuigen: smaak, reuk, horen, voelen en zien. In De Levende Tuin:

  • zien we de verandering van de seizoenen in de tuin,
  • horen we de vogels die op het groen afkomen,
  • ruiken we de bloemen en het fruit,
  • proeven we van wat we telen,
  • en voelen we aan de appel of hij rijp is.

Een eigen moestuin, fruitboom of tuinkastje wordt steeds populairder onder tuingebruikers. Er is steeds meer bekend over de gevolgen van onze voedselconsumptie. Voedsel komt soms van ver, al dat transport zorgt voor een grote hoeveelheden CO₂ uitstoot. Daarnaast wordt ook veel voedsel wat in winkels over datum raakt weggegooid. In De Levende Tuin kan je eigen voedsel kweken en oogsten, dit is leuk, leerzaam en gezond.

Oplossingen voor voedselproductie

Bij het kweken van eigen kruiden, fruit en groenten komen al deze 5 zintuigen aan bod en maakt het niet uit of je dit op kleine of grote schaal doet. Voor de prijs van een zakje goede (liefst turfvrije) potgrond kun je al starten. Vul hiermee een leeg bakje en zaai hier de zaden van een overgebleven tomaat in. Zo kun je veel meer zaden gebruiken die anders in de groencontainer verdwijnen. Hieronder een opsomming van manieren en plakken om groente en fruit te kweken:
• Plantenbakken en potten
• Borders
• Hangbakken
• Pergola’s en klimsteunen
• Aardbeien/kruidentoren
• Koude bak of tuinkas
• Composthoop en/of wormentoren

 

Oplossingen voor een gezonde leefomgeving

In Nederland sterven er jaarlijks mensen aan de gevolgen van vervuilde lucht en luchtvervuiling. Stress kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en toename van hart- en vaatziektes. Maak in je tuin een:
• Relaxplek
• Geurplek
• Border met luchtzuiverende of rustgevende beplanting
• Waterelement

Wilt u ook zelf voedsel produceren in uw tuin en heeft u hulp nodig of wilt u zich prettiger voelen in uw eigen tuin? Ga naar https://gesselgroen.nl/de-levende-tuin/ en neem contact met ons op!

voedselproductie en gezondheid in uw tuin
STAP 4 Gezondheid voedselproductie

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!