Wat is een tuinontwerper en een tuinarchitect en wat zijn de verschillen?

door | 24 november 2023

Wanneer je besluit om je tuin een make-over te geven of helemaal opnieuw te beginnen, kom je al snel twee termen tegen: tuinontwerper en tuinarchitect. Hoewel deze beroepen veel overeenkomsten hebben, zijn er ook wezenlijke verschillen. In deze blog duiken we dieper in de unieke kenmerken van beide beroepen en hoe ze van elkaar verschillen.

Wat is een tuinontwerper?

Een tuinontwerper is iemand die zich specialiseert in het vormgeven van tuinen en buitenruimtes. Ze zijn vaak goed in het visueel voorstellen van ruimtes en het creëren van harmonieuze ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch zijn. Hoewel een formele opleiding nuttig kan zijn, is dit niet strikt noodzakelijk om als tuinontwerper aan de slag te gaan. Ze werken vaak samen met hoveniers en tuinbouwbedrijven om hun ontwerpen tot leven te brengen.

 • Verantwoordelijkheden
 • Ruimtelijke planning
 • Plantkeuze
 • Materiaalkeuze
 • Visuele presentaties en mock-ups
 • Cliëntconsultaties

Wat is een tuinarchitect?

Een tuinarchitect daarentegen, is vaak een gediplomeerd professional met een achtergrond in landschapsarchitectuur. Ze houden zich niet alleen bezig met het ontwerp maar ook met meer complexe aspecten zoals ecologie, stedenbouw en zelfs wetgeving omtrent landgebruik. Ze kunnen werken aan grotere projecten zoals parken, openbare ruimtes en soms zelfs stadsplanning, naast privétuinen.

 • Verantwoordelijkheden
 • Ruimtelijke planning op grotere schaal
 • Ecologische duurzaamheid
 • Navigatie van bouwvoorschriften en vergunningen
 • Technische tekeningen en specificaties
 • Projectmanagement
Landschappelijke tuin
Achtertuin laten ontwerpen

Verschillen:

Aspect Tuinontwerper Tuinarchitect
Opleiding Geen strikte opleidingseisen, vaak autodidactisch of via cursussen. Gediplomeerd, vaak met een graad in landschapsarchitectuur.
Schaal Particuliere tuinen en kleinere buitenruimtes. Grotere en complexere projecten zoals openbare parken.
Verantwoordelijkheden Ruimtelijke planning, plantkeuze, materiaalkeuze, visuele presentaties. Ruimtelijke planning op grotere schaal, ecologische duurzaamheid, navigatie van bouwvoorschriften, technische tekeningen.
Wetgeving en vergunningen Minder betrokken bij wetgeving en vergunningen. Vaak betrokken bij de juridische aspecten en vergunningsprocessen.
Kosten Over het algemeen minder duur. Kan duurder zijn vanwege de extra verantwoordelijkheden en expertise.

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!