Tuinonderhoud in de winter

De winter is in aantocht en dat betekent dat we ons weer gaan voorbereiden op koude korte dagen. Wij willen u graag helpen met het onderhoud van uw tuin in deze maanden. Wij vertellen u graag wat voor werkzaamheden er zijn:

1. (Ver)planten

In december is een goed moment om uw borders opnieuw in te richten. De beplanting laat steeds meer blad vallen. Wat betekent, dat de sapstroom van de beplanting vrijwel stil komt te staan. Dit zorgt voor een ideale tijd om te gaan (ver)planten.

2. Heesters en bomen snoeien

Doordat de sapstroom stilligt is het ook een goed moment om bepaalde heesters en bomen te snoeien. LET OP: dit geldt niet voor alle bomen en heesters. De ABC bomen (De Acer (esdoorn), de Betula (berk), de Carpinus (haagbeuk), de Juglans (notenboom) en de Vitis (druif)) mag je niet in de winter snoeien. Deze soorten kunnen namelijk doodbloeden. Ook heesters en bomen die in het voorjaar en zomer bloeien kan je beter niet snoeien. Als je ze in de winter snoeit, kan je de nieuwe bloemknoppen wegsnoeien.

 3. Vorm een winterdek

Knip in de winter vooral het blad en de stengels van de vaste planten en siergrassen nog niet weg. Het vormt een winterdek en bied daarmee bescherming aan de planten tegen de vorst. Insecten en kleine zoogdieren benutten dit winterdek als schuilplaats. Bovendien blijven de afgestorven delen van sommige planten nog stevig staan, dit zorgt voor een winter silhouet en fraaie bladcontrasten. Knip het blad en de stengels pas in het voorjaar weg rond maart – april.

 4. Creëer natuurlijke isolatie

Laat vooral ook de bladeren van de bomen liggen in de tuin, het heeft dezelfde isolerende werking. Eventueel kan het blad van het gazon en de terrassen in de borders worden gelegd als extra isolatie.

 5. Bemest de tuin

Het is een misverstand dat mensen vaak denken dat je alleen in het voorjaar hoeft te bemesten. Juist is de winter ook een hele belangrijke periode om de tuin een extra steuntje in de rug te geven. Bemest de tuin met compost of organische meststoffen.

 6. Gereedschap onderhoud

Ook is de winter een goede tijd om uw tuingereedschap en tuinmachines te laten slijpen, schoon te maken en na te laten kijken.

 7. Strooien

Als er sneeuw valt kunt u het beste zand strooien op de paden. Zo voorkomt u zoutvergiftiging.

 8. Zorg voor de vogels

In uw tuin kunt u zorgen dat de vogels genoeg te eten krijgen. Geniet echter vooral ook van uw (mogelijk witte) tuin.

Ziet u dit allemaal zelf niet zitten? Laat uw tuin onderhouden door onze ervaren hoveniers!

Naast een eenmalige onderhoudsbeurt kunt u bij ons ook een onderhoudsabonnent afsluiten. Met onderstaande onderhoudsabonnenten kunnen we u volledig ontzorgen:

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!

Pin It on Pinterest

Maak je eigen moodboard

Pin de afbeeldingen op deze pagina die jij mooi vindt op je moodboard en deel dit moodboard met ons!