Tips voor een bloembollenplan

door | 2 oktober 2019

Bloembollenplan voor bijen en vlinders

Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn er 17 soorten dagvlinders uit Nederland verdwenen. Van de 53 soorten die hier nu nog voorkomen is ruim de helft (zeer) zeldzaam. Ook de hoeveelheid soorten bijen is de afgelopen tijd sterk afgenomen. Bijen en andere insecten bestuiven meer dan 75% van onze voedingsgewassen, dus zijn niet alleen leuk om te zien, maar ook erg belangrijk voor onze voedselproductie. Met een geschikt bloembollen plan kunt u bijdragen aan een betere omgeving voor deze insecten en zelf volop genieten van prachtige bloemen in het vroege voorjaar!

Verwilderingsbollen

Met weinig werk een groot resultaat bereiken? Dan zijn verwilderingsbollen een goede optie. Deze bloembollen plant je eenmalig in de grond en blijven daarna elk jaar weer terug komen. Daarnaast vermeerderen ze zich en dus heeft u elke jaar meer keurrijke bloemen in het voorjaar. De meeste verwilderingsbollen bloeien als één van de eerste bollen en zijn daarmee ook erg geschikt als voedsel voor bijen en vlinders vroeg in het seizoen als er verder nog weinig nectar beschikbaar is. Hierbij is het wel belangrijk dat u biologische bloembollen plant om er zeker van te zijn dat de bloemen geen gifstoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de vlinders en bijen.

Plant de verwilderingsbollen op plekken waar weinig gespit wordt. De soorten ongeveer 3x zo diep planten als de hoogte van de bloembol.

Een aantal leuke verwilderingsbollen zijn het blauwe druifje (Muscari), sneeuwklokje (Galanthus), oosterse anemoon (Anemone blanda) en Korkus (Crocus). Deze soorten zijn ook toe te passen tussen gras. Het is dan wel belangrijk pas 6 weken na dat de bloemen uitgebloeid zijn te maaien. Hierdoor heeft de bloembol tijd om de voeding uit het blad te halen en deze op te slaan voor het volgende bloeiseizoen.

Het planten van voorjaarsbollen kan tot de 1e vorst. Daarna begint het in spanning afwachten tot de bloembollen weer boven de grond komen en zullen zorgen voor een prachtige kleurexplosie in het voorjaar.

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!