Uw tuin is de plek om op een mooie zonnige dag, na een lange werkdag heerlijk bij te komen. Een plek waar u kunt genieten van uw privacy en uw rust. Het is een unieke ruimte, die aangelegd is op basis van uw eigen wensen.
Als GesselGroen gaan wij graag een stap verder. Wij kijken niet alleen naar uw persoonlijke behoeften, maar proberen uw tuin ook zo duurzaam mogelijk te maken. Waarom? Om zo een bijdrage te leveren aan de verbetering van ons leefklimaat. Met de keuze van duurzame materialen houdt u namelijk rekening met de leefwereld van miljoenen mensen wereldwijd. Is dat geen reden om uw tuin zo duurzaam mogelijk te maken? Hoe? Wij geven u graag een aantal tips!
Duurzame materialen
Denk in de aanleg van uw tuin aan het gebruik van duurzame materialen. Materialen die zo lang mogelijk meegaan, die hergebruikt of gerecycled kunnen worden, die niet chemisch zijn bewerkt of materialen die hier uit de omgeving komen of lokaal zijn geproduceerd. Dit klinkt voor u misschien abstract. Met het volgende voorbeeld proberen wij u dit duidelijk te maken. Wanneer u een houten terras wilt, kunt u kiezen om deze te laten maken van goedkoop tropisch hardhout. Maar het terras zou ook gemaakt kunnen worden van thermisch essenhout. Essenhout groeit hier in West-Europa. Het hout wordt met behulp van temperatuur en niet met chemische middelen enorm duurzaam gemaakt, zodat het terras minimaal 20 jaar meegaat.
Een kenmerk van GesselGroen is dat wij bij de aanleg van uw tuin, zorgen dat de materialen zorgen voor een ecologisch evenwicht binnen uw tuin. Zo is er een goede verhouding tussen beplanting en bestrating.
Voldoende beplanting
Het is namelijk belangrijk dat er voldoende beplanting in uw tuin is; denk hierbij aan voldoende bomen, struiken, planten en gras. Beplanting vangt namelijk fijnstof op. Zo wordt een bijdrage geleverd aan een betere luchtkwaliteit in uw tuin. Maar ook draagt beplanting bij aan de temperatuur. In de zomer is het namelijk al snel veel te warm in een volledig bestraatte tuin, wat bij voldoende beplanting minder het geval is.
De juiste beplanting
Maar beplanting zorgt daarnaast ook voor een prachtige, natuurlijke uitstraling van uw tuin. Dat is pas echt genieten! Wij raden u daarom aan om 2/3 van uw tuin te beplanten en maximaal 1/3 van uw tuin te bestraten.
Kies daarom ook voor planten die zo dicht mogelijk staan bij de plaatselijke begroeiing. Planten gaan dan langer mee, omdat ze minder last hebben van ziekten en plagen. Maar ook ondersteunt u zo de dieren die leven in uw omgeving. Plant daarom inheemse, bloemrijke en besdragende planten, die bijdragen aan de voedselvoorziening van insecten en vogels uit uw omgeving.
Het is daarnaast van belang dat de planten op de juiste plek staan. Een schaduwplant die u plaatst op een plek waar de zon veel schijnt, heeft ineens veel meer water nodig dan de plant uit de grond kan halen.
Zo hoeft u planten minder water te geven. Mochten uw planten toch tekort aan water hebben, kunt u de planten het beste regenwater geven, wat u zelf opvangt met een regenton.
Duurzame tuinafscheiding
De tuin is dé plek waar u veel leeft, vooral bij prachtig weer. U wilt niet dat voorbijgangers u in uw tuin kunnen zien of dat de buren compleet zicht hebben op uw tuin. Een goede tuinafscheiding is hierbij van belang. Een goede duurzame tuinafscheiding is bijvoorbeeld een haag. Of denk hierbij aan een schutting, die gemaakt is van duurzame houtsoorten in plaats van tropisch hardhout.
Maar ook een boom of hogere struik kan het zicht van uw tuin beschermen. Een begroeid pergolascherm of een schaduwdoek met verhoogde hedra’s, dragen hieraan bij. En het zorgt daarnaast voor een prachtige, groene en natuurlijke uitstraling van uw tuin.
Natuurlijk onderhoud
Na de aanleg van uw tuin is het belangrijk dat uw tuin continu onderhouden blijft. Hierbij kan bijvoorbeeld gekozen worden om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zoals onkruidbestrijdingsmiddelen, maar door het kiezen van natuurlijke aanpak. U kunt bijvoorbeeld vogels in uw tuin lokken om insecten te bestrijden. Maar ook biologische meststoffen dragen bij aan natuurlijk onderhoud. Composteer daarnaast zoveel mogelijk tuinafval uit uw eigen tuin, zoals bladeren, takjes en onkruid.
Energie besparen
Ten slotte kunt u ook in uw tuin besparen op energie. Denk hierbij aan het gebruik van ledverlichting, of solarverlichting. Hoewel de aanschaf duurder is, verbruikt deze verlichting minder energie en bespaart u dus op energiekosten. Solar-energie werkt zelfs volledig op zonne-energie, waardoor u volledig op energie bespaart in uw tuin.
Wij hopen u middels deze blog inspiratie te hebben gegeven voor een duurzame tuin. Wilt u ook graag een duurzame tuin realiseren, maar heeft u hierbij ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u namelijk graag in uw eigen, duurzame tuin.