Wat te doen tegen wateroverlast en droogte in de tuin?

Wateroverlast in de tuin

Wateroverlast is één van de gevolgen van klimaatveranderingen. We hebben in Nederlands steeds vaker te maken met hevige en langdurige neerslag met wateroverlast tot gevolg. Vooral de winters zijn natter geworden, maar ook in de zomer krijgen we te maken met extreme zomerse hoosbuien.

Het water wat op de daken en in de tuinen valt wordt helaas ook nog te vaak naar het riool afgevoerd. In de oude delen van het stedelijk gebied is er vaak nog een gemengd riool. De capaciteit van dit riool is beperkt en kan bij overbelasting overstromen.

Onze tuinen zijn vaak niet ingericht op hevige en langdurige neerslag. Tuinen die volledig versteend zijn kunnen zelfs onder water komen te staan, doordat het water niet in de bodem weg kan zakken. Een deel van dit water komt vaak op straat terecht, met als gevolg dat straten en tunnels onderwater kunnen komen te staan.

Droogte in de tuin

Naast wateroverlast hebben we ook steeds meer last van lange periodes zonder regen. Droogte ontstaat als er meer vocht verdampt dan dat er aan neerslag valt.

Door lange periodes van droogte en doordat het water in versteende gebieden niet in de bodem kan zakken daalt het grondwaterpeil. Dit is natuurlijk slecht voor het groen wat afhankelijk is van het regenwater. Bomen en beplantingen raken verzwakt of gaan zelfs dood. Maar het kan ook leiden tot schade aan woningen. Huizen die zijn gebouwd voor 1970 hebben namelijk vaak een houten of ondiepe funderingen. Normaal staat die fundering onder water, een houten fundering die droogvalt kan aangetast worden door schimmels.

Wat te doen tegen wateroverlast en droogte?

Als we het hebben over oplossingen voor wateroverlast en droogte, hebben we het over manieren die ons helpen omgaan met de extreme waterval of juist het te kort aan regen. Nederland moet dan ook klimaatbestendig en waterrobuust ingericht worden. Bij tuinen is het belangrijk om:

 1. Water vast te houden (infiltreren)
 2. Water te bergen (bufferen)
 3. Water af te voeren (uit het gebied)

Wateroverlast en droogte zijn met elkaar verbonden, als we tijdens extreme piekbuien in staat zijn om het water op te vangen en op te slaan, dan kan dit bij tijden van droogte weer gebruikt worden.

Water infiltreren

 • Reliëf aanbrengen in de tuin (Wadi)
 • Ondergrondse infiltratie
 • Tegels eruit, groen erin
 • Water passerende verharding

Water bufferen

 • Beperken vochtverlies bodem.
 • Regenwatervijvers
 • Groene daken
 • Regenwater- gebruiksinstallatie

Water afvoeren uit het gebied

 • Via een open goot hemelwater afvoeren
oplossing wateroverlast in de tuin
oplossing droogte in de tuin

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!