Hoe maak ik mijn eigen insectenhotel?

Hier vind u hoe u uw eigen insectenhotel kunt maken. volg het stappenplan en geniet van uw tuin!

De benodigdheden voor uw eigen insectenhotel zijn:

  • Een plank voor de achterkant en het dak, het liefst tussen 2 en 3 cm dik en tussen 18 en 25 centimeter breed
  • Een plank voor de rest van het hotel, het liefst tussen 1 en 1,5 cm dik en tussen 10 en 15 centimeter breed
  • Wat spijkers of schroeven; als u geen roestplekken wilt, neemt u verzinkte spijkers of schroeven
  • Een zaag
  • Een potlood
  • Een rolmaat of liniaal
  • Een hamer
  • Een schroevendraaier
  • Een accuboormachine met een boortje van 2 a 3 millimeter helpt
  • De juiste vulling 

Insecten zijn beestjes uit de natuur dus hou het insectenhotel zo natuurlijk mogelijk. Gebruik geen lijm en verf!

We beginnen met de achterkant:

Het insectenhotel word bevestigd aan de achterkant. Hoe groot u uw achterkant maakt zo groot word uw insectenhotel. Kies dus voor u een passende maat.

De achterplank moet de vorm van een huisje krijgen. Dus aan de bovenkant moeten we twee diagonale punten aftekenen en afzagen. De makkelijkste manier om dat te doen: Meet de breedte van de plank en deel die door twee. Meet nu vanaf de hoeken die afstand langs de zijden naar beneden en zet daar een streepje. Meet ook aan de bovenkant van de plank die afstand en zet daar, in het midden dus, ook een streepje. Leg nu uw zaag langs twee van de streepjes. Als het goed is ligt hij nu op 90 graden (zo niet, dan even opnieuw meten). U kunt er nu met je potlood een streep langs trekken. Zaag de twee hoeken eraf en je hebt een perfecte achterplaat voor je insectenhotel.

Het dak van uw insectenhotel:

Het dak maakt u van de plank die tussen de 2 en 3 centimeter dik is. Het mooiste is als het dak aan de voorkant een beetje uitsteekt zodat de regen er niet inregent. Om te weten hoe dat precies uit komt kunt u het beste de smalle plank die straks de zijmuren gaat vormen vast tegen de achterkant zetten. Leg uw dikke plank nu op de schuin gezaagde delen bovenop (het dak steunt dus op de achterkant) en kijk of hij enkele centimeters over de smalle plank heen komt. Is het onvoldoende, dan kunt u de plank waarschijnlijk beter in de breedte in plaats van in de lengte gebruiken. De 2 delen voor het dak krijgen een andere lengte omdat het ene deel over het andere deel loopt, Bij het aftekenen telt u aan een kant eenvoudig de dikte van de plank op bij de gewenste lengte en het komt goed uit. Dus als u een plank van 2 cm dik hebt, zaagt u bijvoorbeeld een kant van 15 cm en de andere van 17 cm.

De zijkanten van uw insectenhotel:

De zijkanten maakt u van de dunne plank. Zo houdt u meer ruimte over voor de insecten in het hotel straks. U kunt eenvoudig de lange kanten van je achterplank meten en twee planken op die lengte afzagen.

De bodem en tussenschotten van uw insectenhotel:

Uw insectenhotel krijgt 4 rechthoekige kamers. Daarvoor hebben we 3 horizontale plankjes en 2 kortere verticale plankjes nodig. De plank moet zo lang worden als de breedte van de achterplaat, min twee zijkanten. Dus als je de dikte van de plank twee keer van de breedte van de achterkant afhaalt, heb je de lengte van de drie horizontale planken. De verticale schotten werken hetzelfde. Neem de hoogte van de zijkant en haal daar drie keer de dikte van de plank van af. Nu kunt u op die maat de twee verticale schotten zagen.

Uw insectenhotel in elkaar zetten, als het goed is heeft u nu deze plankjes:

  • Een achterkant
  • Twee dakhelften
  • Twee zijkanten
  • Drie horizontale plankjes
  • Twee verticale plankjes

Begin met het vastmaken van de kleinste (verticale) plankjes aan de drie horizontale planken. Bevestig dit geheel vervolgens tussen de twee zijmuren en u hebt al vier kamers waar straks de insecten komen. Schroef nu vanaf de achterkant de achtermuur tegen de vier kamers. Omdat je nu bij de dikke planken aangekomen bent, kan het helpen om met een klein boortje voor te boren. In dat geval boor je alleen de achterplaat en het dak voor, niet de plankjes waar je het aan bevestigd. Daardoor kan de schroef straks makkelijker door de eerste plank dan door de tweede, waardoor hij de eerste plank met z’n kop goed kan aantrekken en er geen kieren ontstaan. Als het goed is kan uw insectenhotel nu rechtop staan. Pak nu het korte dakdeel en leg dat precies tot aan de punt van de achtermuur aan één kant en schroef het vast aan de achtermuur en de zijmuur. Het iets langere dakdeel leg je vervolgens net wat hoger, zodat het over het eerste dakdeel heen valt. Schroef dit deel vast aan de achterkant, de zijmuur en het andere dakdeel. Nu heeft u mooi insectenhotel. Nu nog de juiste vulling!

Insectenhotel

Het insectenhotel vullen:

Insecten zijn gek op holle takken, bamboe en riet. Het beste kun je wat verschillende diktes door elkaar gebruiken. Riet kunt u bij de meeste sloten vinden. Knip een paar rietstengels af en hang die een paar dagen te drogen. Daarna zijn ze ideaal om tussen de bamboe te drukken om die vast te klemmen. Blijf er riet in drukken tot alle bamboe stevig vast zit.

Boorgaten in hout voor solitaire bijen en metselbijen

Door in een massief stuk hout gaten te boren van verschillende diktes tussen de 4 en 8 millimeter dik, creëert u schuilplaatsen voor bijen en metselbijen. Als je boorgaten wilt toevoegen aan je insectenhotel, moet je op zoek naar een blok hout wat je op maat kunt zagen zodat je het in een van de kamers kunt klemmen. Vastmaken met twee spijkers of schroeven kan ook, maar pas op dat je vervolgens niet in die schroef boort.

Houtwol, houtsnippers, schors en dennenappels

Lieveheersbeestjes, torretjes en gaasvliegen zijn dol op dichte materialen als houtwol, houtsnippers en schors. hiermee kunt u 1 kamer vullen. Ook dennenappels bieden een schuilplaats voor insecten. Een vakje met dennenappels in een insectenhotel ziet er ook goed uit. U kunt ze zo uit een bos in de buurt halen en ze blijven jaren goed.

Baksteen met gaten voor metselbijen

Metselbijen zijn ook gek op steen. Wilt u metselbijen naar uw bijenhotel lokken, dan kunt u het beste zo een baksteen vol gaten gebruiken. In veel grotere insectenhotels die u in de winkel kunt kopen zit zo een steen ingebouwd. Maar je zou ook met een hamer een steen in de juiste maat kunnen hakken zodat hij in een van de vakken van uw hotel past.

Stevig vastmaken

Welke vulling u ook kiest voor uw insectenhotel, het is belangrijk om het goed te bevestigen zodat het er niet uit kan vallen of waaien. Of door vogels kan worden gebruikt als nestmateriaal. Bamboe kunt u bijvoorbeeld vastmaken door er veel riet tussen te drukken. Houtwol, houtsnippers en dennenappels kunt u het beste bevestigen door een stuk fijnmazig kippengaas of volièregaas tegen uw insectenhotel te nieten.

De beste plek voor uw insectenhotel:

De beste plaats voor een insectenhotel is op het zuiden minimaal op kniehoogte. Een plek waar de regen en wind er weinig vat op hebben is helemaal ideaal. Laat het insectenhotel vervolgens hangen waar het hangt om insecten niet onnodig (vroeg) wakker te maken of te verstoren.

Uw insectenhotel onderhouden:

Het onderhoud van een insectenhotel is heel simpel. Schoonmaken hoeft niet en zou schadelijk kunnen zijn voor eventuele eitjes of insecten die in het hotel zitten. Wel moet u soms spinnenwebben voor het hotel weghalen, want spinnen lijken precies door te hebben waar een insectenhotel hangt zodat ze precies voor de deur hun web kunnen spannen. Controleer in de lente altijd even de materialen. Soms kunnen er toch dingen uit waaien of heeft een overijverige vogel een deel van uw insectenhotel gebruikt om een nest mee te maken. Ook de takjes in het vlinderkastje en de holle takken en riet kunnen wat slecht worden en moeten soms aangevuld worden. Probeer dan alleen aan te vullen en niet te vervangen omdat u nooit weet of er nog eitjes of insecten in zitten.

Geniet van uw eigen insectenhotel in uw tuin!

Optimaliseer uw tuin voor insecten met de volgende tuinstijlen:

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!