Hete zomers, hittestress en een warmte die in de tuin blijft hangen

door | 5 april 2023

Door de klimaatveranderingen hebben we steeds vaker te maken met extreem hoge tempraturen. Ook hebben we te maken met een geringe temperatuurstijging, waardoor ons klimaat veranderd. Het lijkt misschien fijn dat de tempratuur stijgt, toch heeft dit serieuze gevolgen voor onze samenleving. Wanneer mensen en dieren hun warmte niet kwijt kunnen, ontstaan er lichamelijke klachten als gevolg van extreme hitte. Deze aandoening heet hittestress.

Hittestress kan leiden tot:

 • Ouderen en chronisch zieken kunnen sneller last krijgen van luchtweg- en hartproblemen door hitte.
 • Een afname van arbeidsproductiviteit, dit kan oplopen tot een daling van wel 30 tot 50 procent.
 • Geen eetlust en slecht kunnen slapen door de hitte.
 • Verdringing flora en fauna; door de veranderende temperatuur kunnen exoten groeien in ons klimaat en deze kunnen onze inheemse flora en fauna verdringen.
 • Toename insecten; insecten als de tijger mug, teken en de eikenprocessierups nemen in aantallen toe.
 • Verslechtering luchtkwaliteit.
 • Mensen met een pollenallergie of hooikoorts kunnen vervroegde en verergerde klachten krijgen.

In een versteende tuin blijft de warmte langer hangen, de stenen nemen de warmte op en geven het langzaam af. Ook is er geen verkoeling door groen of water in de tuin. Hoge schuttingen houden de wind tegen, waardoor de tuin aan kan voelen als een tropisch oord.

Hoe verkoeling in de tuin creëren?

Ook moeten we onze tuin klimaat adaptief inrichten met het oog op hittestress. We kunnen het ons aangenamer maken in de tuin door de luchttemperatuur en de gevoelstemperatuur te verlagen. Met groen en water kunnen we de luchttemperatuur verlagen. Door het creëren van schaduw kunnen we de gevoelstemperatuur verlagen.

 • Toepassen van groen
 • Pas bewegend water toe
 • Schaduw creëren
 • Gebruik van lichte materialen

Heeft u ook last van extreme warmte in uw tuin? Ga naar https://gesselgroen.nl/de-levende-tuin/ en neem contact met ons op!

tuinverkoeling
voorkom warmte in de tuin

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!