Zelf egelhuisje maken

Nest- en schuilplaatsen zijn heel belangrijk voor egels. Zij gebruiken deze plekken om in te slapen, te overwinteren en soms zelfs om jongen in te leggen. Je kunt natuurlijke nestplaatsen creëren, maar je kunt ook een egelhuisje bouwen of kopen. Wij hebben een egelhuisje gemaakt en willen jullie helpen om deze te maken! Ideaal voor je levende tuin of bostuin.

egelhuisje

Wat heeft u nodig voor een egelhuisje?

– Houten planken, afmetingen maakt niet echt uit maar zorg dat de egel wel genoeg ruimte heeft.
– Schroefjes
– Boormachine
– Zaag
– Eventueel verf
– 2 scharniertjes

Stap 1.
We beginnen met het zagen van de planken. We hebben een onder en bovenkant nodig. Uiteraard 2 zijkanten en een voor en achterkant. Wij hebben de oppervlakte van de onderkant 30×40 centmeter. De hoogte van ons egelhuisje is 25 cm. Zorg dat er in de voorkant een gat zit voor een doorgang. (zie foto) En 3 plankjes voor de tunnel die in het gat van de voorkant past. Zorg dat de doorgang van de egel ongeveer 13 centimeter is!

Stap 2.
Als u alle plankjes in de juiste maat heeft kunt u beginnen met het in elkaar zetten. We beginnen met de achterkant op de onderkant schroeven. En daarna de zijkanten ertegen aan schroeven.

Stap 3.
Pak de voorkant erbij. Nu gaan we de bovenkant van de tunnel in de voorkant schroeven. De 2 zijkanten van de tunnel ook.

Stap 4.
Schroef nu de voorkant op het huisje zoals op de foto:

 Stap 5.
Bevestig de bovenkant op de achterkant met de scharniertjes. Zo kunt u het huisje open maken en zo nodig schoonmaken en voer bijvullen.

 

Stap 6.

Indien u het leuk vind om het egelhuisje een kleurtje te geven kunt u deze verfen. Let op! Alleen de buitenkant!

 

Nu is het egelhuisje af.

Waar plaats ik een egelhuisje?

Plaats het huisje op een rustig plekje in uw levende tuin, (zoveel mogelijk) buiten het bereik van huisdieren en spelende kinderen. 

Het kan verleidelijk zijn om de ingang zo te plaatsen dat u de egel ziet komen en gaan, maar er bestaat een kans dat uw huisje dan onbewoond blijft. Plaats de ingang het liefst in de buurt van de schutting en/of begrenzing van je tuin en verstop het door middel van takken of bladeren. Je kunt het huisje op een kleine verhoging zetten zodat vocht niet via de bodem in het huisje trekt.

Er zijn verschillende materialen waarmee je je egelhuisje kunt vullen, waaronder droge bladeren en krantensnippers. Zorg er in ieder geval voor dat het nestmateriaal droog is. Zo voorkom je schimmel. Egels gaan ook vaak zelf op zoek naar nestmateriaal.

Nog 1 belangrijk tip: Veel mensen geven egels melk maar dit is absoluut niet goed voor een egel! Voer de egel met katten- of hondenbrokken, muesli, fruit, pindakaas of speciaal egelvoer dat je bij een dierenspeciaalzaak of tuincentrum kunt kopen.

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!