De ecologische hovenier in de winter

door | 8 december 2017

‘De ecologische hovenier kent twee bestrijdingsmiddelen: in de zomer de schoffel, in het najaar en de winter de vogels.’ ‘Het winterklaar maken’ van de tuin wordt vaak door gebrek aan onkunde en wetenschap niet helemaal correct gedaan. Uw planten worden er niet beter van, dieren hebben eronder te lijden en zelf zit u de hele winter tegen een dood lapje grond aan te kijken.

Tuinaanleg in de winter
Veel mensen denken dat planten niet tegen vorst kunnen, waardoor aanplanten in het najaar en de winter niet mogelijk is. Maar dit is een fabel! Alle planten die wij als GesselGroen in uw tuin verwerken, zijn ‘winterhard’. Dit betekent dat de beplanting tegen vorst kan. Planten kunnen zeker aangeplant worden in de winter. Pas als de grond bevroren is of er sneeuw ligt, kan er niet meer aangeplant worden. Maar hoe vaak komt dat nu voor in Nederland?

Voordelen van tuinaanleg in de winter
De winter is een heel goed seizoen om uw tuin volledig opnieuw in te richten. Waarom eigenlijk?

  • Planten kunnen in de winter eenvoudiger verplant worden, omdat planten zich in de ‘slaapstand’ Planten hechten zich eenvoudig in nieuwe grond.
  • In de winter loopt u geen risico dat nieuwe planten uitdrogen, wat wel kan gebeuren bij een warme zomerperiode. Planten die in de winter aangeplant worden, zijn goed voorbereid op droogte, omdat wortels in de winter de tijd hebben om zich in de grond te hechten.
  • In de winter bent u minder vaak in uw tuin. Hierdoor is de kans kleiner op verzakking van uw terras of looppad. Maar ook krijgt uw gazon de tijd om te rusten.

Vier seizoenen genieten
Denkt u dat u in de koude en natte wintermaanden helemaal niet meer van uw tuin kunt genieten? Wanneer u niet de voorkeur heeft om in de winter uw tuin te verbouwen, is er een prachtige oplossing: de levende tuin! Wanneer u kiest voor een levende tuin, geniet u vier seizoenen lang van een prachtige tuin, zonder dat u continu uw tuin opnieuw hoeft te beplanten. In een levende tuin is altijd voldoende voedsel (slakken, insecten, wormen, muizen en vruchten), schuilgelegenheid en plek voor een winterslaap (takkenhopen en bladafval) waardoor er in uw tuin in de winter ook al snel een egel woont.

De levende tuin
De levende tuin is een tuin die werkt voor mens, milieu en maatschappij. De essentie van een levende tuin is zoveel mogelijk vergroenen en zo weinig mogelijk verharden.

De levende tuin is een duurzaam middel om de kwaliteit van ons mensen te verbeteren. De levende tuin barst van de variatie. Er valt veel te beleven. Hoe groter de variatie, hoe meer natuur en milieu geholpen worden. Afwisseling van hoog- en laagopgaand groen levert beschutting. De egel vindt ritselend zijn weg naar voedsel en een schuilplaats. En het getjilp van vogels is niet ver weg. En dat het hele jaar door! Veel insecten verstoppen of overwinteren zich in de levende tuin in hopen blad. Dit is in de winter een mooie voedselbron voor vogels, waardoor zij in de winter uw tuin graag bezoeken.

De levende tuin: kwaliteit ten top
De levende tuin heeft het hele jaar door meerwaarde, omdat het onze zintuigen prikkelt en voor ontspanning en beweging zorgt. Maar ook zorgt de levende tuin voor waterberging en vermindering van afvoerpieken bij neerslag. Dit zorgt ervoor dat uw tuin geen ‘zwembad’ wordt tijdens de natte, Nederlandse wintermaanden. Ten slotte verwijderen planten in de levende tuin ook in de wintermaanden fijnstof. Zo verbetert de levende tuin de kwaliteit van leven! Kwaliteit ten top!

Geschikte beplanting
GesselGroen stelt zich de vraag: is de beplanting geschikt voor zowel de zomer als de winter? Om de behoefte aan koeling van de woning in de zomer te verminderen alsmede de behoefte aan verwarming in de winter. Planten die ’s zomers bescherming bieden maar ’s winters juist licht doorlaten. Planten die het hele jaar door een onneembare vesting zijn voor de fauna in uw omgeving. Planten die tot laat in het najaar bloeien, waardoor u bijna het hele jaar kunt genieten van een bloeiende tuin.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het unieke concept van de levende tuin? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om dit concept vandaag nog toe te passen binnen uw tuin? Graag inspireren wij u met ons 3D-tuinontwerp om u inzicht te geven in uw eigen levende tuin. Ook in de winter staan wij voor u klaar!

Bronnen:
https://tuinkalender.wordpress.com/de-wintertuin/
http://www.vhg.org/media/rtf/Vakgroep_Hoveniers/2013_0080_PackParcel_VHG_Manual.pdf

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!