Biodiversiteit in de tuin

door | 8 april 2023

Het afnemen van biodiversiteit staat steeds meer in de belangstelling. Maar wat betekent biodiversiteit en waarom is het belangrijk? Biodiversiteit is de verscheidenheid aan levende organismen. Dit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen.
Je zal misschien denken; wat maakt het nu uit als we in Nederland een bijen- of vlindersoort meer of minder hebben. Toch kan dit grote gevolgen hebben; bijen, vlinders en hommels zijn bijvoorbeeld noodzakelijk voor voedselproductie, doordat ze de landbouwgewassen bestuiven. Vogels helpen ons beschermen tegen vervelende insecten, koolmezen zijn bijvoorbeeld de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Biodiversiteit zorgt voor voldoende voedsel en medicijnen, schone lucht en schoon water.
Wij als mens zijn de oorzaak van het afnemen van de biodiversiteit. Door de eeuwen heen zijn we het land en de zee intensiever gaan gebruiken. Het stedelijk gebied is gegroeid, de productie van de landbouw en veeteelt is toegenomen, we zijn meer schadelijke stoffen gaan uitstoten en we hebben bijgedragen aan een veranderend klimaat.
In een versteende tuin is er nagenoeg geen biodiversiteit. Een Levende Tuin is een magneet voor bijen, vlinders, vogels, kleine zoogdieren en vele andere soorten insecten, door de grote variatie aan planten, voedsel en verblijfsmogelijkheid.

Oplossingen voor vergroten biodiversiteit
• Gebruik inheemse planten
• Creëer voedsel, toegankelijkheid en onderdak voor insecten en kleine dieren
• Maak een vijver met taluds
• Zorg voor een gezonde bodem
• Onderhoud de tuin natuurvriendelijk

Wilt u ook meer biodiversiteit? Ga naar https://gesselgroen.nl/de-levende-tuin/ en neem contact met ons op!

Levende Tuin
Biodiversiteit in de tuin

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!