5 ideeën voor het inrichten van uw patiotuin

door | 25 mei 2022

De lente is het perfecte seizoen om te kijken naar het ontwerp en de inrichting van uw tuin. Bent u zich aan het oriënteren op de mogelijkheden van een nieuwe tuin? Misschien is de patiotuin wel iets voor u!

 

Wat is een patiotuin?

Misschien heeft u nog niet eerder van het woord gehoord, daarom leggen we u graag uit wat dit is. Patio is een Spaans woord dat ‘achtertuin’ of ‘achterplaats’ betekent. Een patiotuin is een afgeschermde tuin of binnenplaats, omringd door muren. De muren van de tuin slaan zonnewarmte goed op, dit geeft al snel een mediterrane sfeer! Een ander voordeel is dat de tuin een beschutte plek is met veel privacy. Het is vaak een kleine ruimte, soms zelfs maar enkele vierkante meters. Een goede indeling is dus belangrijk.

 

Patiotuin inrichten

Bij het inrichten van een patiotuin kunt u verschillende elementen toevoegen die ervoor zorgen dat u een echte patio creëert! We geven u graag vijf ideeën die u zou kunnen toepassen:

 

 1. Bestrating

Een patiotuin heeft vaak tegels of grind als buitenvloer. Omdat het een kleine ruimte is, kunt u kiezen voor grote tegels. Dit geeft een ruimtelijk effect en creëert rust. Ook met het patroon en de vorm van de tegels kunt u rekening houden: maak dit niet te druk, maar hou het simpel.

 

 1. Lichte kleuren

In een kleine ruimte kunt u het beste gebruik maken van lichte kleuren. Donkere kleuren maken de ruimte optisch kleiner, terwijl lichte kleuren juist voor ruimte en rust zorgen. De lichte kleuren kunt u toepassen in de muur, de tegels, de zithoek en de andere elementen die u toevoegt aan de patio.

 

 1. Planten

Een van de belangrijkste onderdelen van een tuin is natuurlijk de beplanting. Er is een aantal dingen waar rekening mee gehouden kan worden. Omdat de tuin ommuurd is, is er veel schaduw. Daarnaast houden de muren warmte vast en warmen de stenen snel op, waardoor warmte in de tuin blijft hangen. Hier moeten planten wel tegen kunnen. Daarom kunt u ook kiezen voor planten uit warmere, zuidelijke landen.

U kunt ook slim gebruikmaken van de muren: laat klimplanten tegen de muren opgroeien en hang potten of plantenbakken op.

  1. Spiegel

  Een patiotuin is vaak een wat kleinere oppervlakte, waardoor slim gebruikmaken van de ruimte noodzakelijk is. Het toevoegen van een spiegel geeft een ruimtelijk effect, waardoor de tuin groter lijkt dan hij in werkelijkheid is.

   

  1. Zithoek

  Een fijne zithoek mag natuurlijk niet ontbreken! Omdat de tuin snel opwarmt, kunt u al vroeg in het seizoen buiten zitten en genieten van de tuin. Daarnaast is de tuin ommuurd, waardoor u gezellig met vrienden en familie kan samenkomen zonder last te hebben van de omgeving. Een zithoek kan bestaan uit een tafel met stoelen, maar ook uit een loungeset. Eventueel kunt u dit uitbreiden met een buitenkeuken, als hier genoeg plek voor is.

  En als laatste kunt u de tuin decoreren met bijvoorbeeld aardewerken kruiken, plantenpotten en andere aankleding. Dit maakt het helemaal af!

   

  Interesse in een patiotuin?

  Heeft u een kleine tuin waar u een patiotuin van wilt maken? Wij denken graag met u mee! Zowel bij het ontwerpen als bij het aanleggen van de tuin helpen wij graag. Neem gerust contact met ons op. Of bekijk alvast eerdere projecten die wij gemaakt hebben!

  Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

  Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

  Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Hoe maak je een mooie tuin?

  Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

  Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

  Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

  Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

  Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

  Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

  Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

  Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

  Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

  Landelijk
  Modern
  Eigentijds
  Natuurlijk

  Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
  Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!