3 veelgestelde vragen over de landelijke tuin

door | 30 juni 2023

Wat is een landelijke tuin? Hoe maak je een landelijke tuin? En welke planten passen er in een landelijke tuin? In deze blog beantwoorden wij deze drie veelgestelde vragen over de landelijke tuin.

 

  1. Wat is een landelijke tuin?

Het begrip landelijke tuin is best wel breed, maar vaak is het een ruime tuin met veel natuurlijke elementen. De omgeving van de tuin wordt gebruikt als verlengde van de tuin, waardoor de tuin opgaat in de natuur. Een landelijke tuin is klassiek en tijdloos.

Vaak wordt de landelijke tuin buitenaf gerealiseerd, maar ook als u in de stad woont kunt u uw tuin een landelijke look geven.

 

  1. Hoe maak je een landelijke tuin?

We geven u graag enkele ideeën waarmee u een landelijke tuin kunt creëren. Er zijn enkele elementen die u vaak terug ziet komen in een landelijke tuin:

  • Een gazon zorgt voor rust en ruimte en is daarnaast breed inzetbaar. U kunt gazon of grasveld voor de sier hebben, maar u kunt er bijvoorbeeld ook een speelveld van maken.
  • Een water element past perfect in een landelijke tuin. U kunt hierbij denken aan een natuurlijke vijver, beekje of waterval. Wilt u graag kunnen zwemmen in uw eigen tuin? Dan is een zwemvijver een goed idee!
  • In een landelijke tuin is vaak weinig bestrating. Om de tuin zo natuurlijk mogelijk te houden, bestaat de tuin grotendeels uit gras, planten, struiken en bloemen.
  • Voor de omheining kunt u het beste gebruikmaken van een heg of struiken. Een schutting of muur kunt u het beter mijden, dit sluit minder goed aan bij een landelijke tuin.
  • Omdat een landelijke tuin vaak wat groter is, zijn er vaak meerdere zithoekjes in de tuin gecreëerd. Zo kunt u optimaal genieten van de tuin.

Daarnaast zijn doorkijkjes een element dat vaak terug te zien is in een landelijke tuin. De materialen die gebruikt worden zijn natuurlijk, zoals hout of steen.

 

  1. Welke planten passen in een landelijke tuin?

En als laatste is de beplanting natuurlijk onmisbaar, dat is een van de belangrijkste elementen in een landelijke tuin. Eigenlijk kunnen alle bloemen, planten, bomen en struiken gebruikt worden, maar we geven u graag enkele tips.

Als u ervoor kiest een vijver aan uw landelijke tuin toe te voegen, kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van zuurstofplanten. In de rest van de tuin worden veel vaste planten gebruikt, die elk jaar terugkomen en groeien. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de vlinderstruik of hortensia’s. Ook worden er vaak klimplanten zoals klimrozen gebruikt.

Naast planten en struiken geven bomen de landelijke tuin een extra landelijke uitstraling. De beplanting is erg natuurlijk, het snoeien van struiken in bepaalde vormen zal u niet snel terugzien. De tuin heeft echt een natuurlijke uitstraling.

 

Weet u nog niet zeker of u een landelijke tuin wilt? Doe de tuinstijlentest en kom erachter!

 

Bent u enthousiast geworden? We staan voor u klaar en helpen u graag met het realiseren van een landelijke tuin. Dit kan door middel van tuinadvies, tuinontwerp en tuinaanleg. Maar we realiseren ook tuinrenovaties en kunnen u ondersteunen bij tuinonderhoud. Neem gerust contact met ons, dan bespreken we alle mogelijkheden!

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!