Voorkom natte voeten in uw tuin

Het regent steeds meer en steeds vaker pijpenstelen.

Als het spreekwoord ‘na regen komt zonneschijn’ klopt, zou in Nederland vaker de zon moeten schijnen. Door al die regen is de grond behoorlijk nat. Hoe zorgt u ervoor dat uw tuin minder nat is?

Tegel eruit, plant erin

Op deze weersverschijnselen, die door de klimaatverandering steeds vaker voor komen, moeten maatregelen genomen worden. Voor hoveniers betekent dit het ontwikkelen van de tuin van de toekomst. De huidige trend is namelijk op dit moment het betegelen van tuinen. Ruim de helft van de Nederlandse tuinen bestaat volledig uit tegels. Een van de belangrijkste reden van wateroverlast in steden. En dat terwijl tuinen heel eenvoudig ‘waterproof’ gemaakt kunnen worden. Als elke tuinbezitter zijn tuin aan zou pakken en zou kiezen voor gazon of beplanting, zou de wateroverlast in Nederland grotendeels opgelost worden. Een toekomst waar nog hard aan gewerkt moet worden. Maar ook een toekomst die ook bij u begint.

Correcte afwatering

Een volledig bestraatte tuin is de eenvoudigste tuin in onderhoud. Wanneer u kiest voor bestrating van uw tuin, kunt u op de volgende manieren uw tuin meer ‘waterproof’ maken dan traditionele bestrating:

  1. Kies voor water regulerende bestratingsoplossingen, die zorgen voor een correcte afwatering. Een mooi voorbeeld van een esthetische bestrating met poreuze bestratingsoplossingen in combinatie met een waterdoorlatende fundering. Wel is het nadeel van poreuze bestrating dat het minder belasting kan hebben en is het risico dat het in de winter kapot kan vriezen. Deze optie is daarom minder geschikt voor bijvoorbeeld uw oprit.
  2. Voor een oprit zou u kunnen kiezen voor een combinatie van verharding en groen. Dit is bestrating waarbij grasgroei tussen de tegels of klinkers mogelijk is. Hierdoor zorgen de tegels of klinkers voor een naadloze overgang tussen functionele verharding en een groene omgeving, waarbij infiltratie van regenwater gegarandeerd is.
  3. Een duurzame optie voor uw bijvoorbeeld uw oprit is de keuze voor water passerende tegels, waarbij water door een bredere voeg langs de steen de grond kan infiltreren. Net als de vorige manier, is hierbij een speciaal vergelijkbare fundering vereist.
  4. Ten slotte is (olivijn) split ook een duurzame optie waarbij water eenvoudig de grond kan infiltreren.

Het juiste reliëf

Een Nederlandse tuin is vaak verkeerd opgebouwd. Terwijl de oplossing heel eenvoudig is. Een terras dat lager ligt dan de drempel van een woning en een gazon dat weer lager ligt van het terras. Zo moeten zowel het gazon als het terras volledig onder water komen te staan, voordat water uw woning instroomt. Wanneer uw tuin op de juiste wijze is opgebouwd, is voor de juiste afwatering het volgende nog van belang:

  • Laat het laagste punt van uw tuin altijd aansluiten bij een border (beplantingsstrook). Een andere optie is het laagste punt aan laten sluiten bij het gazon.
  • Plaats op het laagste punt van uw tuin een (infiltratie)putje, waarbij het afschot van de bestrating in de richting van het putje is gelegd.
  • Zorg voor een (infiltratie)goot langs de bestrating bij het laagste punt. Zo kan het water over de hele breedte van de bestrating eenvoudig afgevoerd worden.

Van de (regen)nood een deugd

Veel regenwater in uw tuin biedt ook kansen. Wanneer u regenwater op de juiste manier afkoppelt, denk hierbij aan het gebruik van een regenton, (on)zichtbare buizen of gootjes, kunt u regenwater gebruiken voor kleine natuurprojecten in uw tuin. Wanneer u zorgt dat regenwater goed doorloopt, heeft u bijvoorbeeld geen last van muggen. Daarnaast kunt u regenwater gebruiken voor het vullen van kleine en ondiepe bakken die geschikt zijn voor dorstige vogels. Of als u een hoekje in uw tuin heeft die continu nat mag blijven, kunt u kiezen voor alternatief passende moeras- of oeverplanten in uw tuin.

 

Geïnspireerd in de tuin van de toekomst? Of wilt u meer weten hoe u uw tuin bestand maakt tegen de hoosbuien van de toekomst?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bronnen:
http://vandendool.nl/assortiment/sierbetonstenen/eco-solutions-stone-style-ebema
https://nl.pinterest.com/

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!