Uw tuin op tijd klaar voor de zomer

Het blijft bijzonder interessant om te zien hoe een laagje sneeuw ons zo keurig georganiseerde landje kan ontregelen. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen. Daar ga je dan als NS, met een strak geregisseerde nieuwe dienstregeling vanaf tien december.

Is sneeuw schadelijk?
En dat terwijl het in Nederland slechts ongeveer drie dagen per jaar sneeuwt. Er zijn genoeg plekken ter wereld waar het veel kouder is en veel vaker sneeuwt. Maar goed, tot zover alle problemen en paniek. Want sneeuw is vooral ook heel erg mooi! Want voor ons hoveniers is een belangrijke vraag: schuilt er onder de sneeuw ook een gevaar voor de planten in tuin? Het antwoord is positief: lang niet altijd. Soms helpt sneeuw zelfs om de tuin te beschermen. Voor de meeste planten in uw tuin is sneeuw niet schadelijk. De sneeuw is voor planten dan een beschermlaagje tegen de vorst. Pas wanneer sneeuw smelt en het opvriest, is het schadelijk, omdat de dikke ijslaag die dan ontstaat uw planten verstikt.

December: op tijd klaar voor de zomer
Maar gelukkig is sneeuw een natuurverschijnsel dat in Nederland betrekkelijk zeldzaam is.  In december komt het regelmatig voor dat het nog niet vriest en dat de grond nog niet bevroren is. De grond is in december nog een stuk warmer dan in het vroege voorjaar. Daarom was de maand december van oudsher een van de maanden waarin vooral snoeiwerk en ander onderhoudswerk werd gedaan.

U bent in december minder met uw tuin bezig. Het is ook logisch dat u wacht tot het warme, groene voorjaar. Maar dan moet uw tuin ook dadelijk, direct, meteen en zo snel mogelijk klaar zijn voor de zomer die voor de deur staat. Wanneer uw tuin echt toe is aan een renovatie of opknapbeurt, kunt u dat het beste nu doen. Want dan is uw tuin op tijd klaar voor de zomer. Vergeet niet dat u nu in alle rust en zonder haast aan uw tuin kunt werken. En u zult ontdekken: werken in het lage winterlicht is al een prachtige natuurlijke ervaring op zich.

Neem uw tuin in bescherming
Wilt u uw tuin beschermen tegen de wintermaanden januari en februari? Of wilt u dat uw tuin in juni al zomerklaar moet zijn? Dan hebben wij voor u de volgende decembertips:

  • Wanneer het niet vriest, kunt u nog steeds planten, struiken, hagen of bladverliezende bomen planten. Het is wel belangrijk om deze beplanting te blijven controleren. Pas aangeplante struiken en bomen kunnen door de vorst omhoogkomen. Duw ze daarom terug wanneer dit nodig is.
  • U kunt het beste in december dode en zieke takken van uw planten, struiken of bomen verwijderen. Maar dit hoeven niet alleen dode en zieke takken te zijn. Ook kruisende takken, waarvan de bast kapot is of takken met vreemde vergroeiingen kunt u eenvoudig snoeien.
  • In de winter kan het behoorlijk vaak en hard waaien. Jonge struikjes en boompjes kunt u het beste aanbinden, zodat ze niet kunnen omwaaien.
  • Niet alle planten kunnen tegen vorst, de zogenaamde niet-winterharde planten. Denk hierbij aan de maar ook aan de vijgenboom. Maar ook veel groenblijvende planten en bomen hebben het zwaar in de winter. Verpak deze planten goed of verplaats ze eventueel naar uw schuurtje. Maar vergeet ook niet om uit regenton, uw buitenkraan en de tuinslang te beschermen tegen de kou.
  • Als het natuurlijk niet sneeuwt, kunt u prima uw terras of looppad aanleggen of verbeteren. Groot metselwerk raden wij u af, maar grondwerk is in december goed te doen.
  • Als het niet vriest of erg nat is, kunt u uw moestuin omspitten. Zeker in de Betuwse kleigrond, is het goed tijdig te spitten, zodat de vrieskou de kluiten stuk kan vriezen. Zorg daarna voor voldoende compost, om de bodemstructuur groeiklaar te maken.
  • Zodra het vriest, wordt uw gazon bijzonder gevoelig. In deze periode moet u gebruik van uw gazon zo veel mogelijk vermijden. Daarnaast is sneeuw een prachtige en natuurlijke isolatie voor het gras. Laat de sneeuw daarom liggen.
  • Vergeet tot slot niet de messen van uw snoeischaar, de heggenschaar en uw maaimachine niet te slijpen, zodat ze alvast goed gebruiksklaar zijn in het voorjaar.

Denk aan de dieren

Hoewel dieren natuurlijk beschermd zijn tegen de winterkou, kunt u ze natuurlijk de winter door helpen:

  • Door extra brood en vetbollen op te hangen voor vogels uit uw omgeving. Maar biedt vogels bij strenge vorst ook drinkwater aan.
  • Wanneer u in december uw tuin gaat snoeien, kunt u zorgen voor overwintermogelijkheden voor egels en eekhoorns, door takken, bladeren en afgestorven planten te laten liggen.
  • Hebt u een vijver? Denk dan aan uw vissen en plaats bijvoorbeeld riet in uw vijver. Zo blijft de nodige zuurstoftoevoer voor uw vissen mogelijk.

 

Met warme chocolademelk de winter door
‘Als de dagen lengen, gaat de winter strengen.’ Zorg dat uw tuin voorbereid is op kou en wind. Maar heeft u niet voldoende tijd om te hobbyen in uw tuin? Is uw tuin simpelweg te groot voor onderhoud of renovatie? Of wilt u nog meer tips om de tuin Dan kunt u dit het beste aan GesselGroen overlaten. Van bestrating tot het repareren van schuttingen en uw terras. Borders aanleggen, straten, het gaat allemaal gewoon door. En af en toe vragen wij van u een warme kop chocolademelk. Met of zonder slagroom!

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!