De winter is bijna begonnen. De natuur herstelt zich en bouwt nieuwe levenskracht op voor het nieuwe voorjaar. De energie van de natuur gaat naar een dieptepunt, waar de stilte bijna hoorbaar is. De winter maakt af waar de natuur in het najaar aan begonnen is. Toen begon de natuur langzaam af te sterven, soms letterlijk, soms alleen aan de oppervlakte. Maar bomen worden kaal, struiken laten hun bladeren vallen en dieren houden een winterslaap of trekken zich terug naar warme oorden.
Nu de natuur zich teruggetrokken heeft, valt uw tuinafscheiding extra op. Wij zetten een aantal ecologische en duurzame alternatieve tuinafscheidingen voor u op een rijtje. Kijk voor meer inspiratie ook zeker eens op de website van Eden BV of Exclusieve Tuinproducten.
Groene tuinafscheidingen
Een goede duurzame tuinafscheiding is bijvoorbeeld een haag. U kunt hierbij kiezen uit een groenblijvende haag. Denk hierbij aan de Bamboe Fargesia Murieliae of een taxushaag. Maar ook het dorre, bruine blad van de beukenhaag blijft echter in de winter aan de haag zitten.
Planten kunnen ook heel eenvoudig gecombineerd worden tot een prachtige haag. Met een combinatie van bijvoorbeeld de meidoorn, de krent en de Gelderse Roos heeft uw haag in het voorjaar en het najaar een unieke uitstraling. In het voorjaar verschijnt de prachtige bloesem, terwijl in het najaar de verschillende soorten bessen de haag sieren.
Maar ook een boom of hogere struik kan het zicht van uw tuin beschermen. Een begroeid pergolascherm of een schaduwdoek met verhoogde hedra’s, dragen hieraan bij. De bekende klimopplant is een uitstekende, wintergroene klimplant met verschillende van goede eigenschappen. Met behulp van trellissen of een duurzame groenschermen, kiest u voor een verantwoorde en milieuvriendelijke tuinafscheiding.

Wanneer u wel een milieuvriendelijke verantwoorde tuinafscheiding wilt, maar geen levende tuinafscheiding wilt, zijn er verschillende alternatieven. Een goed alternatief hiervan is een kant-en-klare tuinafscheiding of schutting. Meteen na plaatsing, kunt u optimaal genieten van uw privacy. Bekende schuttingen zijn combinaties van (tropisch) hardhout en beton. Maar er zijn voldoende andere ecologische en duurzame alternatieven. Denk hierbij aan:
Natuurlijke takken
Volledig ecologisch en duurzaam is een tuinafscheiding gemaakt van takken. Denk hierbij aan rietmatten, wilgenmatten of bamboematten. Deze tuinafscheidingen gaan gemiddeld vijf jaar mee.
Ter vergelijking hieraan biedt GesselGroen hazelaarschermen aan. Hazelaarschermen hebben het voordeel dat deze ongeveer tien jaar meegaan. Daarnaast geven hazelaarschermen uw tuin een exclusieve uitstraling.
Het nadeel van een tuinafscheiding, gemaakt van natuurlijke takken, is dat deze tuinafscheiding nooit 100% dicht is. Dit zou u op kunnen lossen door planten tegen de tuinafscheiding te laten groeien.

Synthetische takken
Een ander nadeel van natuurlijke takken, is dat deze vanwege de weersinvloeden gaan rotten. Maar ook zijn natuurlijke takken vatbaar voor ongedierte. Wanneer u een tuinafscheiding wilt, die jaren in perfecte staat blijft, zijn de unieke en innovatieve Panel+ vlechtschermen voor u dé oplossing.
Deze tuinafscheiding is namelijk gemaakt van synthetisch materiaal. Dit materiaal is UV-bestendig, kleurvast en eenvoudig schoon te maken. De Panel+ schermen verkleuren niet en in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hardhouten tuinafscheiding, hoeft er geen hout worden gekapt.

Kunststof en aluminium
De tuinafscheidingen van Fiberon of composiet, hebben de uitstraling van tropisch hardhout, maar zijn een ecologisch en duurzaam alternatief. De materialen worden op een duurzame wijze geproduceerd, waarbij u een onderhoudsvrije tuinafscheiding krijgt die net zo lang meegaat als tropisch hardhout: minimaal vijftien jaar.

Regenwaterschutting
Regen hergebruiken voor de besproeiing van uw tuin, in de vorm van een schutting. Jaarlijks valt in Nederland ongeveer 90 cm neerslag die u kunt gebruiken. Regenwater is gratis, het bevat sporenelementen en nauwelijks kalk. Daarmee is het een heel gezond voor alternatief voor uw planten. In plaats van een regenton, bouwt u een tuinafscheiding van ‘legoblokken’. Holle modules, volledig aanpasbaar, vangen regenwater op, waarbij u een bijdrage levert aan het milieu.

Wet- en regelgeving
Ten slotte denken wij bij GesselGroen samen met u na over de plaatsing van de tuinafscheiding. Hierbij is het van belang dat er rekening wordt gehouden met wetten en regels van de gemeente. De belangrijkste regels zijn:
- Een tuinafscheiding mag in de achtertuin maximaal twee meter hoog zijn en voor het huis maximaal één meter. Wilt u hiervan afwijken, moet u hier een vergunning voor aanvragen.
- Staat er nog geen tuinafscheiding op de grens van uw erf of tuin? En wenst u of uw buren een tuinafscheiding? Dan zijn beide partijen verplicht om de helft van de kosten te betalen.
- Bij vervanging van een tuinafscheiding die op de erf- of tuingrens staat, heeft u toestemming nodig van uw buren. Wanneer zij niet akkoord gaan, kunt u de schutting op uw eigen erf plaatsen. Uw buren zijn dan niet verplicht om mee te betalen. Zij hebben dan ook geen rechten om bijvoorbeeld de tuinafscheiding te schilderen of er bloembakken aan te hangen.
- Er mogen geen openingen in de tuinafscheiding zitten, waarmee u uitkijkt op het erf van de buren. Het is dus van belang dat de tuinafscheiding volledig dicht is.
Bij een duurzame tuin hoort natuurlijk een tuinafscheiding van ecologisch en duurzaam materiaal. Wij van GesselGroen beantwoorden graag uw vragen, om u verder te helpen in uw keuze voor een duurzame tuinafscheiding. Kijk voor meer inspiratie ook zeker eens op de website van Eden bv..
Bronnen:
https://www.exclusievetuinproducten.nl/
https://www.edenbv.nl/tuinproducten/#Tuinschermen
http://www.kimmei.com/aanleg.html
http://www.jandenhertog.nl/assortiment/heggen/0/haag/30