Met de herfstrust de winter in

door | 10 november 2017

Herfst, hefst, wat heb je te koop

Duizend kilo bladeren op een hoop

Zakken vol met wind

Ja m’n kind

‘k Weet niet of jij dat aardig vindt (Herman Broekhuizen)

 

Natuurlijke energiebesparing 

Wilt u uw kind eenvoudig leren wat de herfst is? In dit korte kinderliedje wordt de herfst prachtig beschreven. Wanneer u bladeren ziet verkleuren en van de boom ziet vallen, weet u dat de winter in aantocht is. Bladeren in prachtige kleuren van geel tot rood en bruin die uw tuin een uniek dekje geven. Een prachtig stukje zelfstandigheid van de natuur. Want bladeren vallen niet voor niets in Nederland van bomen, struiken en planten af: de flora laat haar bladeren vallen om de winter te kunnen overleven.

 

Tijdens de Nederlandse winters, kunnen wortels namelijk geen vocht meer uit de grond opnemen, omdat de grond te koud of bevroren is. Wortels werken niet meer bij een temperatuur van vijf graden Celsius of lager. Hierdoor wordt er vanuit de wortels geen vocht meer aangevoerd. Omdat bladeren water nodig hebben, ontdoen bomen, struiken en planten zich net voor de winter van deze energievreters.

 

De winter komt eraan

De herfst is voor de tuinliefhebber, misschien wel het meest interessantste jaargetijde. De herfst is in ieder geval het meest afwisselende jaargetijde. De hele natuur bereidt zich namelijk voor op de komende winter. Een egel zoekt een plekje voor zijn winterslaap. De vos krijgt een prachtige, dikke wintervacht. En veel vogels verlaten ons koude kikkerlandje, op zoek naar warme oorden. Ten slotte staat de herfst bekend om haar ‘gure herfstweer’. Van onweersbuien tot hagelbuien, de koude ‘bovenkamer’ maakt het weer in Nederland in de herfstmaanden niet aantrekkelijk. Maar al deze voorbeelden zijn voorbodes met dezelfde boodschap: de winter komt eraan.

 

Uw tuin winterklaar

Door uw tuin ‘herfstklaar’ te maken, kunt u uw tuin voorbereiden op de komende winter. Denk hierbij aan de volgende tips:

  • Geef uw gazon een grote beurt. Houd uw gazon bladvrij en geef uw gazon deze weken haar laatste maaibeurt. Strooi op kale plekken ten slotte wat graszaad, zodat uw gazon in het voorjaar meteen klaar is om te groeien.
  • Wilt u in het voorjaar genieten van bloemen als blauwe druifjes, tulpen en narcissen? Stop dan nu al de bloembollen vast in de grond. Het leuke is dat sommige bloembollen zich over de jaren heen uitbreiden in de grond. Zo eindigt u over een aantal winters met een gevulde tuin vol met krokusjes of sneeuwklokjes.
  • Knip en snoei uw planten niet volledig. Onder uw struikjes of onder takken kunnen niet alleen nuttige insecten, maar ook bijvoorbeeld egeltjes zich perfect schuilhouden. Hierdoor loopt u minder risico dat uw planten bevriezen in de winter. Maar denk ook aan het ophangen van vogelhuisjes in uw tuin. Wanneer vogels nu al een goede schuilplek in uw tuin vinden, komen ze tijdens het voorjaar sneller terug om een nestje te maken.
  • Als u een liefhebber bent van gezonde groente uit eigen tuin, dan is de herfst het ideale seizoen. Boerenkool, andijvie, winterpenen, veldsla en spinazie kunt u tijdens de herfstmaanden prima verbouwen!

 

Rust gebruiken

Vanaf de herfst gaat de plantenwereld na de bladval in (diepe) rust. Dit is het beste moment om een renovatie van uw tuin te beginnen. Planten kunt u eenvoudig verhuizen naar een nieuwe standplaats. Zo kunt u deze maanden het beste de inrichting van uw tuin veranderen.

 

En wat is er nu heerlijker dan van de laatste (herfst)zonnestraaltjes die in uw herfsttuin schijnen, te genieten en weg te dromen over nieuwe dingen in het leven? Herfstkleuren zijn namelijk zeer spectaculair en geven de beplanting in uw tuin prachtige accenten. Bij GesselGroen kunt u uw tuin inrichten (aan de hand van een uitgebreid beplantingsplan), waardoor uw tuin het hele jaar door aantrekkelijk is.

 

Denk hierbij aan de prachtige prairietuin. Omdat de grassen en bloemen van de prairietuin tot laat in het najaar bloeien, kunt u bijna het hele jaar genieten van een bloeiende tuin. Kort samengevat is uw prairietuin in de zomer een bos van bloeiende bloemen, terwijl u in de winter geniet van de sierlijke grassen.

 

De intensiteit van de herfstkleur kan behoorlijk verschillen en is afhankelijk van een aantal aspecten en factoren. Neem dan contact op met GesselGroen welke aspecten en factoren voor uw herfsttuin van belang zijn.

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe maak je een mooie tuin?

Om een mooie tuin te creëren is het essentieel om een goed ontwerp te hebben dat rekening houdt met de ruimte, lichtval, en de persoonlijke stijl van de eigenaar. De selectie van planten, struiken en bomen moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passend voor de lokale grondsoort en weersomstandigheden. Daarnaast spelen elementen zoals paden, verlichting en tuinmeubilair een cruciale rol in de functionaliteit en ambiance van de buitenruimte. GesselGroen heeft de expertise en ervaring om deze elementen harmonieus samen te brengen, waardoor uw visie voor een droomtuin werkelijkheid wordt.

Hoe kan je je tuin groter laten lijken?

Door slim gebruik van diagonale lijnen, lichte kleuren en verticale tuinelementen kan uw tuin optisch groter lijken. GesselGroen weet precies hoe deze principes toe te passen voor een ruimtelijk effect.

Hoe krijg je meer diepte in de tuin?

Voor meer diepte in de tuin werk je met gelaagde beplanting, doorkijkjes en variatie in hoogtes, waardoor elke hoek van de tuin een ontdekking wordt. GesselGroen heeft ruime ervaring in het opzetten van een tuinplan en de realisatie hiervan.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is zo ontworpen dat deze minimaal onderhoud vereist, met duurzame planten die weinig snoeiwerk nodig hebben, bodembedekkers die onkruid tegenhouden, en materialen die weersbestendig zijn. GesselGroen kan een dergelijke tuin voor u realiseren, waarbij genieten centraal staat en onderhoud wordt geminimaliseerd.

Hoe leg ik een natuurlijke tuin aan?

Voor het aanleggen van een natuurlijke tuin is het gebruik van inheemse plantensoorten, het creëren van diverse habitats en het toepassen van organische vormen essentieel. Deze elementen dragen bij aan biodiversiteit en duurzaamheid. Om zo’n harmonieuze buitenruimte te realiseren, is GesselGroen de ideale partner.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!