Licht in de duisternis

‘Als het Veluweland in donker is gehuld,
verschijnt boven de einder een wonderlijk licht.
Die nu de blauwe hemel vult,
een mysterieuze koepel komt in zicht.
Ik word gegrepen door dit wonder der natuur,
dat zich voor mij ontvouwt aan ‘t firmament.
Zo onweerstaanbaar mooi en puur,
een Meesterlijk natuurmoment.’ (Louis Fraanje)

Gezond licht

Licht is essentieel voor ons zicht en gezondheid. Zo wordt UV-B-straling wat aanwezig is in zonlicht, door de huid omgezet in vitamine 3D. Maar ook bepaald de kleur van licht mede of iemand zich alert of juist moe voelt, maar ook of iemand zich prettig of juist onprettig voelt. Zo staat bijvoorbeeld geel licht voor ‘verwarmend en energie’, terwijl groen licht voor ‘natuur en ontspanning’ staat.

Dat licht een belangrijke invloed op de gezondheid heeft, blijkt wel uit het feit dat een winterdepressie in Nederland een veelvoorkomende depressie is, waarbij de symptomen bijna jaarlijks optreden tijdens de korte dagen van de herfst en winter.

Dit laat zien hoe belangrijk licht is in ons leven. Licht in combinatie met de natuur, betekent een oase van rust. Dat betekent dat u bijvoorbeeld overdag heerlijk kunt genieten van uw tuin, terwijl de zon haar stralen laat vallen. Maar ’s avonds ontbreekt deze bron van licht om te kunnen genieten van uw tuin. Dan kunt u kiezen om ’s avonds niet in uw tuin te zitten, of u kunt kiezen voor tuinverlichting. Tuinverlichting zorgt ervoor dat u de hele dag kunt genieten van uw tuin. Zo is tuinverlichting functioneel, maar geeft ook sfeer:

  1. Functioneel en sfeervol

De belangrijkste functie van tuinverlichting, is het verlichten van uw terras of zitplaats in uw tuin. Licht is functioneel, omdat u dan ’s avonds buiten rustig in het donker een boek kunt lezen of een spelletje kunt spelen met uw kinderen. Licht geeft sfeer, wanneer u bijvoorbeeld met visite gezellig een wijntje drinkt in uw tuin. Maar ook kunt u door een uitgekiende tuinverlichting een unieke sfeer creëren. U kunt namelijk spelen met lijnen en vormen. Bomen of struiken die overdag nauwelijks opvallen, kunnen met behulp van de juiste tuinverlichting, de tuin een heel ander aanzien geven.

  1. Veilig naar binnen

Stelt u zich eens voor: het is winter en u komt ’s avonds thuis. Het is al donker terwijl u uw auto op de oprit parkeert. Is het dan niet fijn dat tuinverlichting u de weg naar de deur van uw woning eenvoudig en veilig adviseert? Met tuinverlichting ziet u exact waar afstapjes, borders maar ook rondslingerend speelgoed van uw kinderen zich bevindt.

  1. Veilig buiten

Hoe vaak hebt u ’s avonds naar buiten getuurd en getwijfeld of er niet iemand of iets in de tuin stond? Inbrekers houden ervan om in het donker te werken. Inbrekers worden vooral aangetrokken door huizen, maar vooral ook door tuinen zonder licht. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van voldoende tuinverlichting de kans op inbraak aanzienlijk verkleint.

  1. Grote buitenkamer

U kunt uw tuin zien als een buitenkamer van uw woning. Wanneer er in uw tuin geen verlichting brandt, kunt u alleen overdag genieten van uw tuin. Als u tuinverlichting plaatst in het diepste en het breedste punt van uw tuin, lijkt uw tuin groter. En wanneer u op een koude en donkere winteravond vanuit uw raam naar buiten kijkt, kunt u heerlijk genieten van de verlichte waterval van uw vijver in de hoek van de tuin.

Duurzame tuinverlichting

GesselGroen staat voor duurzame en innovatieve tuinen. Van nature is tuinverlichting niet milieuvriendelijk. Daarom maakt GesselGroen voor tuinverlichting slechts gebruik van duurzame LED-tuinverlichting (van In-Lite). LED-tuinverlichting verbruikt als u het vergelijkt met een traditionele gloeilamp, tot 80% minder energie, maar geeft dezelfde hoeveelheid licht. Of u nu veilig over uw paadje wilt lopen of uw vijver wilt accentueren, met de LED-tuinverlichting die GesselGroen gebruikt, kan uw volledige buitenkamer worden verlicht.

Maar daarnaast kunt u kiezen uit warm functioneel licht (3000 Kelvin) tot een warm sfeervol licht (2700). Gecombineerd krijgt u een elkaar afgestemd verlichtingsplan, waarbij precies voldoende tuinverlichting aanwezig is als nodig. Daarnaast is de kleurweergave van de LED-tuinverlichting zo gekozen, dat de kleuren in uw tuin natuurgetrouw zijn: natuurlijk daglicht in de nacht.

Verlichtingsplan

Tuinverlichting moet functioneel en sfeervol zijn. Om beide aspecten zo duurzaam mogelijk toe te passen, maken wij samen met u een verlichtingsplan. Zo kan de verlichting van uw zo efficiënt ingericht en toegepast worden. Dit doen wij in vijf stappen:

  1. Aan de hand van een tuinontwerp (een al bestaand tuinontwerp of een tuinontwerp in samenwerking met GesselGroen), krijgen we samen met u goed inzicht in de inrichting van uw tuin. Aan de hand hiervan kunnen zichtlijnen bepaald worden.
  2. Samen bepalen we welke onderdelen van uw tuin verlicht moeten worden. Bedenk voor uzelf wat u vanuit uw raam ’s avonds van uw tuin wilt kunnen zien.
  3. Samen bepalen we voor elk onderdeel welk soort licht en hoeveel licht nodig is.
  4. Samen bekijken we vanuit welke richting het licht op de verschillende onderdelen moet komen. Moet die boom in uw tuin vanuit de grond of toch vanaf de zijkant worden verlicht?
  5. Samen kiezen we de juiste armaturen die bij uw wensen aansluiten. Zo is de vraag welke materialen van de verlichting en welke kleuren (licht) u aanspreken.

GesselGroen wil u graag inspireren hoe u ‘s avonds optimaal gebruik kunt maken van uw buitenkamer. Graag komen we ’s avonds bij u langs om in en vanuit uw verlichte woning de mogelijkheden te bekijken. En om aan het milieu te denken, doen we bij vertrek het licht graag uit. Misschien wel met een ouderwets lichtknopje.

Meer dan licht

GesselGroen is meer dan specialist in tuinverlichting. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. U kunt daarom bij GesselGroen ook eenvoudig voor een volledig tuinontwerp kiezen, waarbij het verlichtingsplan naadloos aansluit bij uw ideeën over de tuin. Hieronder ziet u een impressie wanneer in uw tuinontwerp al na is gedacht over de verlichting.

Heeft u vragen over uw tuin? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Onze tuinexperts staan voor u klaar om al uw tuinvragen te beantwoorden en vrijblijvend advies te geven over uw tuin.

Of vul dit formulier in, dan nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Landelijk
Modern
Eigentijds
Natuurlijk

Bent u benieuwd welke tuinstijl het beste bij u past?
Beantwoord de 7 vragen van onze unieke tuinstijlentest en binnen enkele minuten weet u het!