Tulpenmanie. De gekte die toesloeg in de Gouden Eeuw. Tulpenbollen werden enorm veel waard. In andere delen van de wereld vertegenwoordigden tulpen al een grote waarde. Mensen vergeleken tulpenbollen met de schoonheid van edelstenen en legden daarom graag tulpen bloembollen in de border aan. Uiteindelijk werden de tulpenbollen zoveel waard dat het te voorspellen was: de markt zou instorten. Dit werd in 1637 een feit: de eerste economische zeepbel in Nederland.
Is het wel een bloembol?
Grappig is dat de meeste bloembollen eigenlijk geen bloembollen zijn. De krokus wordt vaak als bloembol gezien, maar is eigenlijk een knol, omdat de krokus uit een wortel bestaat. Maar wat is een bloembol dan wel? Het verschil tussen bollen en knollen is heel klein (en bijna niet bekend). Bij bollen wordt reservevoedsel in ondergrondse bladeren opgeslagen en bij knollen in de sterke en vlezige wortel.
Beroemde bloembollen
De bekendste Nederlandse bloembollen zijn de tulp, de narcis en de hyacint. Oftewel, de Tulipa, de Narcissus en de Hyacinthus orientalis. Bloemen kregen namelijk door de Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus een Latijnse naam. En toch gebruiken we in Nederland heel eigenwijs onze eigen Nederlandse naam die we aan planten gegeven hebben. Deze bekende bloembollen worden geplant in de herfst, net voor de eerste vorst. Ze hebben namelijk de wintermaanden nodig om zetmeel om te kunnen zetten in suiker, wat ze nodig hebben om in het voorjaar te kunnen groeien.
Niet alleen in de lente
Bloembollen worden regelmatig geassocieerd met de lente. Maar in Nederland kennen we twee soorten bloembollen: voorjaarsbloeiende bloembollen (die in de herfst worden geplant) en zomerbloeiende bloembollen (die in het voorjaar worden geplant). Zo is de tulp een mooi voorbeeld van een voorjaarsbloeiende bloembol en is de lelie een mooi voorbeeld van een zomerbloeiende bloembol. Met deze kennis kunt u uw border zo samenstellen dat er altijd bloeiende bloemen staan uit de bloembollen die u zelf geplant heeft. Zo is investeren in bloembollen een investering in een jaarrond kleurenpracht. En het mooie is: bloembollen hebben bijna geen onderhoud nodig!
In uw beplantingsplan
Al voor het ontwerpen of herinrichten van uw tuin kunt u al nadenken over bloembollen. Welke plek moeten bloembollen innemen in mijn tuin(ontwerp)? En welke combinaties (met vaste planten) passen mooi in mijn totale tuinplaatje? En welke factoren zijn van belang voor de groei van de bloembollen in mijn tuin? De ene bloembol voelt zich namelijk beter thuis in de ene grondsoort dan de andere grondsoort. Daarnaast is het belangrijk dat de grond het water goed kwijt kan, omdat de bloembol anders zou verrotten. Wij denken graag met u mee als u bloembollen in het beplantingsplan voor uw tuin wilt.
Nieuwsgierig hoe bloembollen in uw tuin voor een kleurrijk seizoen kunnen zorgen?
Neem vrijblijvend contact met ons op!