Erfgoedhoveniersbedrijf GesselGroen heeft sinds half mei een nieuw particulier erfgoedproject om zich op te storten. Het gaat hierbij om de renovatie van een oude woonboerderij in Leusden uit 1800, die in zeer slechte staat verkeerde. Gerard van Gessel, erfgoedhovenier bij GesselGroen vertelt: “De woonboerderij was al jaren niet meer bewoond. Niet alleen was het bouwkundig vervallen, ook het terrein was volledig dichtgegroeid. Het had geen visie meer, geen bedoelingen. Langzaam maar zeker zijn wij nu de oorspronkelijke structuren aan het terugbrengen.”
Het is (historisch) tuinarchitect Hans Verhoog van Alto Verde geweest die Gessel Groen bij dit project heeft betrokken. Van Gessel: “We hebben al jarenlang een hechte samenwerking op dit gebied, dezelfde visie. Ik ben zelf niet alleen erfgoedhovenier maar ook – ontwerper. Daardoor zijn we ideale, kritische sparringspartners van elkaar. Een perfecte combinatie.”
Oog op de biotoop
Terugbrengen van visie in een terrein dat overwoekerd is met braambossen, vogelkers en wilgen is nog niet zo heel eenvoudig. GesselGroen heeft ervoor gezorgd dat er weer licht op de bodem komt, en de onderlaag zich weer gezond kan ontwikkelen. Maar ze hebben ook oog voor de inheemse soorten die al aanwezig waren en op welke manier ze de tuin nog een stukje ecologischer kunnen inrichten. Van Gessel: “We hebben rekening gehouden met de verscheidenheid aan biotopen. We hebben de paddenpoel opgeknapt en gekozen voor een combinatie van planten die meer vogels en vlinders aantrekken. Want een tuin is pas echt een tuin als er in geleefd wordt. Door mens, én dier.”
Een plaatje vanuit elke hoek
“De nieuwe visie achter het terrein? De bewoners laten genieten van een plek dat past in het landschap, bij hun woning en bij henzelf.” Het gedeelte dat het dichtstbij de oude boerderij ligt is wat intensiever ingericht: met een siertuin en terrassen. Daarna wordt de tuin langzaam aan steeds natuurlijker, organischer, landelijker, zodat de tuin op een natuurlijke manier overvloeit in het achterliggende landschap. En dat levert een plaatje op vanuit elke hoek. Van Gessel: “Belangrijk zijn de kijklijnen vanaf het gebouw, de zichtassen naar buiten toe. Wat zie je als je naar buiten kijkt? Vanuit elke hoek zorgen we voor een ruimtelijk effect.”
Hoewel GesselGroen nog maar een maand bezig is, zijn de nieuwe eigenaren, die bestaan uit twee gezinnen erg enthousiast. Van Gessel: “De eigenaren waren compleet verrast door onze acties, op een positieve manier. En dat bevestigt de meerwaarde die wij als erfgoedhoveniers kunnen toevoegen.”